“Gemiddeld bijna 270.000 euro om een huis te kopen in Zottegem. Wie kan dat nog betalen?”

Vooruit Zottegem klaagt de problemen op de woningmarkt aan en voerde actie op de Markt.

“Voor een  gemiddelde woning tel je in onze stad bijna 270.000 euro neer en daarvan moet je tegenwoordig van de banken al bijna 60.000 euro zelf ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat voor heel veel gezinnen gewoon onmogelijk. In heel Vlaanderen voeren wij deze week actie voor betaalbaar wonen voor iedereen,” zeggen Vooruit-gemeenteraadsleden voor Vooruit, Kurt De Loor,  Louie Van Rijsselberge en Yana Giovanis.

 Vooruit vraagt om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen.

“Om de woningprijzen te drukken, willen we met Vooruit ook voorrang geven aan startende kopers. Onder die eisen zetten we ook lokaal graag onze schouders. De gemiddelde koopprijs voor een huis in Zottegem is momenteel maar liefst 269.886 euro (cijfers vastgoedbarometer 2021) en dan mag je meestal nog beginnen klussen. Wie kan dat nog betalen?. Door vastgoedinvesteerders in bepaalde gegeerde wijken enkel te laten kopen met de belofte goedkoop te verhuren wil Vooruit ook jonge starters een kans geven op de woonmarkt. Bovendien zorgt het ervoor dat de verhuurprijzen dalen.”

“Want ook de huurprijzen swingen de pan uit. Wie in Zottegem een huis wil huren, moet gemiddeld 687 euro per maand (cijfers CIB Vlaanderen) voorzien,” laat Louie Van Rijsselberge weten. “Bovendien blijven de prijzen maar stijgen, maar volgt het inkomen niet. We vragen aan Vlaanderen de huurindex tijdelijk terug te brengen naar maximum 2%. Vandaag stijgen de huurprijzen tot maar liefst 8%. In wijken met hoge huurprijzen of sterke prijsstijgingen zou er een huurprijsrem kunnen komen, zo kan je woekerprijzen tegengaan. Daarbovenop moet er veel meer geïnvesteerd worden in sociale woningen. Als je hoort dat Vlaanderen wel de centen heeft, maar weigert die te investeren in nieuwe sociale woningen en dat terwijl de wachtlijst historisch lang is, is dat beschamend. Ook de gemeente kan zeker nog een extra inspanning doen naar sociale woningbouw toe. Zo komt er blijkbaar geen schot in de zaak voor het sociale huisvestingsproject Zwartestraat in Velzeke. Voor jonge starters op zoek naar een eigen huis is Zottegem gewoon te duur geworden, ze wijken uit naar omliggende gemeenten en dat is zeer jammer. Een eigen dak boven je hoofd zou geen luxe mogen zijn. Niet in Vlaanderen, maar ook niet in Zottegem. Daarom voeren we vandaag actie.”

X