Werner De Nooze ging te voet naar Compostella, een epische tocht van 2370 km

‘Mijn vader heeft me geïnspireerd om deze helse tocht tot een goed einde te brengen.’

Geraardsbergen. Werner De Nooze (60) ging te voet op bedevaart naar Santiago de Compostella, een epische tocht van 2370 km. Hij deed de tocht alleen. Onderweg leerde hij andere pelgrims kennen, die hem op zijn reis vergezelden. Hij vertrok op 1 mei 2022 om 9.00 uur aan de kapel van de Oudenberg en arriveerde op 1 juli aan de Kathedraal van Santiago de Compostella. Op 4 juli werd hij op de Oudenberg door familie en vrienden verwelkomd en in de bloemetjes gezet. Mijn vader heeft me geïnspireerd om deze helse tocht tot een goed einde te brengen’, geeft de moedige pelgrim toe.

Werner De Nooze ging op bedevaart naar Santiago de Compostella, een bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje. Santiago de Compostella is één van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voet- of fietstocht. Werner De Nooze startte zijn heroïsche tocht op 1 mei om 9.00 uur aan de kapel van de Oudenberg. Op 8 mei stond hij reeds in Parijs. Drie weken later trok Werner door Bordeaux. Rond 7 juni zat onze bedevaarder in Spaans Baskenland. Drie dagen later doorkruiste hij Pamplona. Elf dagen later stond hij voor de kathedraal van Burgos. Op 1 juli stond Werner De Nooze met ongeveer 2370 km op de teller voor de kathedraal van Santiago de Compostella. Zijn reisverslag staat uitgebreid gedocumenteerd op zijn Facebookaccount.

Een epische onderneming
‘Het was een ware beproeving’, omschrijft Werner De Nooze zijn epische onderneming. ‘Zowel mentaal, fysiek als financieel was het heel zwaar.’ Soms moest hij tientallen kilometers stappen vooraleer hij kon eten of drinken. ‘Soms kwam ik in een dorpje in het noordwesten van Spanje terecht en was er geen slaapplaats beschikbaar. Er zat dan niets anders op om verder te stappen naar een volgend dorpje in de hoop dat ik daar onderdak vond.’ Enkele keren zakte de moed in zijn schoenen en dacht hij met weemoed terug aan zijn thuissituatie.

Het was dan ook een enorme opluchting dat hij na twee zware maanden het Spaanse bedevaartsoord bereikte. ‘Ik droomde er al heel lang van om deze enorme uitdaging aan te gaan. Ik ben dan ook heel blij en fier dat ik in deze epische onderneming geslaagd ben’, geeft Werner geëmotioneerd toe.

In de voetsporen van zijn vader
Wat bezielt een man om zo’n avontuur aan te gaan? Een aantal jaren geleden, werd Werner heel erg ziek. Hij kon nog amper uit de voeten. ‘Ik heb toen verschillende keren gezegd: ‘Als ik van deze ziekte genees, dan ga ik te voet naar Compostella’’, onthult De moedige pelgrim. ‘Net als mijn vader ben ik een man van mijn woord. Ik hield voet bij stuk en ben mijn belofte nagekomen.’

Voor Werner was zijn vader zijn grote voorbeeld. ‘Ik ben aan de kapel op de Oudenberg vertrokken omdat mijn vader heel erg veel belang aan deze omgeving hechtte’, geeft Werner mee. ‘Mijn vader heeft me geïnspireerd om deze helse tocht tot een goed einde te brengen. Hij was een man van zijn woord en een doorzetter. Met deze prestatie treed ik fier in zijn voetsporen.’

Werner wordt goed omringd door familie en vrienden. ‘Nog zo’n tocht zit er niet meer in. Als je zo lang van huis bent dan besef je wat je wat je mist.’

Julien Borremans