Bibliotheek Zottegem feestelijk heropend op De Buke

De nieuwe tijdelijke locatie van Bibliotheek Zottegem op De Buke is maandag feestelijk geopend. Hij wordt er zo’n twee jaar in ondergebracht, de duurtijd van de renovatiewerken van het Egmontkasteel. 

“Een bibliotheek tijdelijk verhuizen is absoluut geen makkelijke klus. We zochten een geschikte locatie dicht bij  het centrum, die toegankelijk en zichtbaar is en voldoende parking heeft. Het pand moest ook groot genoeg zijn om alle materialen een plek te geven én om dienst te doen als ontmoetingsruimte. Want er zijn heel wat  bezoekers die langskomen om rustig te lezen met een drankje in het leescafé, of voor een van de activiteiten”, vertelt schepen van cultuur Lieselotte De Roover (CD&V). “Het pand op Buke 44 is zonder twijfel de juiste keuze. Er  waren meteen heel wat bezoekers, en de frisse inkleding viel bijzonder goed in de smaak. De bezoekers mogen  gerust zijn; ook op de nieuwe locatie vinden ze in de bib hun vertrouwde boeken en plekjes terug.” 

“De verhuis nam een tweetal weken in beslag. Eerst werden alle boeken, cd’s en dvd’s gelabeld en ingepakt om  dan een nieuw plekje te krijgen op de tijdelijke locatie. Het Egmontkasteel moet leeg staan voor de  renovatiewerken dus ook de bureaus, zolders, Ridderzaal, Boekenzolder, … werden verhuisd. Het was een heel  karwei maar de vele inspanningen zorgen voor een geslaagd resultaat. Een oprechte dank aan alle bibliotheekmedewerkers, de IT-coördinatoren en onze mensen van de technische dienst die dit hebben  verwezenlijkt,” zegt burgemeester Evelien De Both (N-VA)

“Bezoekers kunnen terecht in de bib tijdens de normale openingsuren. Ze vinden er hun vertrouwde collecties  boeken, cd’s en dvd’s, en zijn zoals voorheen welkom in het leescafé dat een gezellige plek kreeg in het midden  van de bib. Binnenkort komt er ook nog een leesterras achteraan. Nu de deuren open zijn zetten we onze  activiteiten verder op de nieuwe locatie: vertellingen, workshops, leesjury, … En we gaan meteen van start met  onze zomeractiviteiten! Met Schat van Vlieg gaan kinderen op zoektocht in de Bib en de ‘Bestemming: Bib’ reispas daagt kinderen en jongeren uit om zes boeken te lezen tijdens de zomer en zo stempels op hun reispas  te verzamelen,” vertelt bibliothecaris Sarah Vanroye. “We hebben ook een leuke stempelkaartactie: bij elk  bezoek krijg je een stempel, voor vijf stempels krijg je een traktatie in het leescafé.”