Met 39 appartementen in de Voormalige school IZOO,sociaal woonproject in het centrum van Oosterzele

 

IZOO, uniek woonproject in het centrum van Oosterzele

189 jaar na het ontstaan van het IZOO ( Instituut Zusters Onbevlekte Ontvangenis), een begrip in Oosterzele, is de plek klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis: de oude gebouwen werden getransformeerd en woensdag 6 juli worden 39 huur- en koopappartementen opgeleverd. Duurzame en kwaliteitsvolle appartementen die in hartje Oosterzele voor gezinnen of alleenstaanden de mogelijkheid zullen bieden betaalbaar te wonen.

HISTORIEK

De geschiedenis van IZOO begon in 1832. Het jaar waarin de Zusters Apostolinnen eigenaar werden van het klooster en ze verplicht werden een zondagsschool en een spinschool voor kansarme kinderen op te starten. Die onderwijsactiviteiten evolueerden met de jaren en de zusters beleven zich tot 2004 inzetten voor het onderwijs. Wanneer in 2004 de laatste zusters vertrokken en in 2010 de middelbare school sloot bleven de kloostergebouwen leeg achter. Vandaag blijft enkel de basisschool over.

HERBESTEMMING VAN DE BESTAANDE GEBOUWEN TOT WOONPROJECT

Om het aanbod aan betaalbare woongelegenheid te verhogen, herbestemt SHM Denderstreek waar mogelijk bestaande gebouwen of herbebouwt reeds bebouwde terreinen. Dat gebeurde ondertussen met een kantoorgebouw in Aalst, een klooster in Wichelen en in Geraardsbergen. En nu dus ook in Oosterzele waar de leegstaande IZOO gebouwen getransformeerd zijn tot betaalbare en duurzame appartementen. De geklasseerde gevel van het klooster en de kapel maken deel uit van het collectieve geheugen van Oosterzele en werden door de Abscis architecten met respect voor hun historische waarden gerestaureerd en geïntegreerd in het ontwerp. Bekaert Building Company nam de uitvoering van dit unieke project op zich.

TE HUUR, TE KOOP

De 26 huur- en 13 koopappartementen situeren zich rond een centraal, groen binnenplein. Op elk niveau is er ook een rondgang voorzien rond die gemeenschappelijke tuin, een knipoog van de architecten naar de oude kloostergangen. De appartementen achter de kloostergevel zijn hoofdzakelijk gericht op het dorp en hebben een zwevend terras. De koopappartementen hebben twee of drie slaapkamers en kunnen door de kopers binnenin naar eigen smaak worden afgewerkt. Huurappartementen zijn er met één, twee of drie slaapkamers.

Ook voorziet het project in een ondergrondse parkeergarage met 44 staanplaatsen, bergingen en technische ruimtes. Alle appartementen voldoen aan de geldende normering qua comfort en energieverbruik en zijn voorzien van goede akoestische isolatie. Er werden ook groendaken voorzien.

Drie koopappartementen en drie huurappartement zijn aangepast en daardoor geschikt voor mindervaliden.  Ook de liften in het gebouw en de rondgang op elk niveau maken deze appartementen zeer toegankelijk.

KANDIDAAT-HUURDERS EN -KOPERS

SHM Denderstreek heeft voor de gemeente Oosterzele een wachtlijst van 560 kandidaat-huurders waarvan er 70 vandaag reeds in de gemeente wonen. De beschikbare huurappartementen zullen dus weldra, gezien het aantal kandidaten,  allemaal verhuurd zijn. Het gaat hier voornamelijk om alleenstaande of koppels.

Wie in aanmerking komt, kan via SHM Denderstreek ook betaalbare woningen en appartementen kopen. Op de kandidatenlijst voor de kopers staan vandaag 14 personen ingeschreven.  Wie interesse heeft, vindt op de website van SHM Denderstreek hierover alle informatie en de voorwaarden.

NIEUW HOOFDSTUK

Met de herbestemming en uitbreiding van de oorspronkelijke gebouwen breekt een nieuw hoofdstuk aan voor IZOO. De restauratie van de gevel en de gehele site zorgt ook in het straatbeeld voor een meerwaarde. Het extra groen op het binnenplein creëert een welkome plek voor bewoners en omwonenden. De nieuwe bewoners zullen zich dus weldra heel erg thuis voelen in het landelijke Oosterzele.