Zelfscans in Brakelse bibliotheek

Wie herinnert zich nog dat het lenen van boeken verliep via kaartjes met datumstempels erop?

Die tijd is natuurlijk al lang voorbij. Al 30 jaar maakt de bib gebruik van een geautomatiseerd uitleensysteem. De voorbije jaren kwamen daar heel wat digitale toepassingen bij. Mensen kunnen al geruime tijd van thuis uit hun geleende materialen bekijken en verlengen en ze kunnen gebruik maken van een breed aanbod van digitale collecties. Sinds kort deed ook de RFID-technologie haar intrede in de bib.

Alle materialen bevatten nu een RFID-chip en een beveiliging. Door die radio-frequentie-identificatie zijn nieuwe toepassingen mogelijk. Aan de balie hoeven de materialen niet meer gescand te worden. Ze worden door een apparaat meteen herkend. Er zijn diverse extra mogelijkheden om aan collectiemanagement te doen. Zo kunnen de bibmedewerkers met een bijzonder apparaat langsheen de rekken lopen om bijvoorbeeld minder uitgeleende werken op te snorren. Maar de meest opvallende vernieuwing is de zelfscan. Wie dat wenst, kan voortaan zelf inleveren, lenen, verlengen en betalen via dit toestel.

Dit toestel werd gisteren gedemonstreerd door schepen voor cultuur Marijn Devalck in het bijzijn van enkele collega’s en het bibliotheekpersoneel o.l.v.  Carmen Vanden Broucke.

Tevens werd het leesterrasje( buitenterras)  voorgesteld  waar men rustig achter de bib een werk  kan raadplegen.

X