Het Scheldeoffensief bivakkeert in het Erfgoedhuis in Oosterzele

Donderdag 18 augustus word het bivak afgesloten met een toonmoment in de Moortseelse pastorietuin net voor het parkconcert.

Na een uiterst geslaagde zomertournee met het enthousiast onthaalde ‘Brutaal Frontaal’ dat hen op de podia van diverse zomerfestivals bracht, trekt het Scheldeoffensief deze week (15 – 18 augustus) zijn inclusieve tenten op op de Moortseelse Erfgoedhuissite.

 Theater voor mensen met een beperking
De atelierweek van het Scheldeoffensief wordt op donderdag 18 augustus afgesloten met een toonmoment in de Moortseelse pastorietuin. Aansluitend kan je genieten van het bluesy parkconcert met het Cisco Herzhaft trio.

 Nieuwe productie
Het Scheldeoffensief, in 2017 opgericht door Frank Dierens en An Van den Bergh, wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking in de regio Gent opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. Met een driejarig participatieproject (juli 2018- juni 2021) creëerden ze een tussenruimte tussen kunst en zorg, een open plek waar volop geëxperimenteerd kan worden met theater en waarvan mensen met een beperking mede-eigenaar zijn.

Initiatiefneemster An Van den Bergh vertelt: “We rekruteerden via diverse voorzieningen mensen met een beperking om deel te nemen aan een workshop en op basis hiervan selecteerden we enkele spelers voor een intensieve repetitieperiode. Een gemengde groep acteurs werkte gedurende drie weken onder begeleiding van theatermakers Frank Dierens en Koen Boesman, actrice Mira Bryssinck en muzikant Geoffrey Burton aan een performance gebaseerd op De Storm van Shakespeare. Dat was een heel fijne ervaring maar we wilden meer. Onze missie op lange termijn is om bij te dragen aan een duurzame cultuurparticipatie van mensen met een beperking en een meer inclusief kunstenveld. Gesprekken met deelnemers en partners in ons voortraject bevestigden de sterke nood hieraan in deze regio. Daarom besloten we vzw Het Scheldeoffensief op te richten en via een driejarig participatieproject te onderzoeken of we tussen juli 2018 en juni 2021 de basis kunnen leggen voor een duurzaam theateraanbod voor mensen met een beperking.”

 

Vanaf september 2018 organiseert Het Scheldeoffensief een doorlopend theateratelier voor volwassenen (18+) met een bepaalde kwetsbaarheid of beperking in de ruime regio rond Gent die zin hebben om hun spelerskwaliteiten te verkennen. Het atelier is een actieve onderdompeling in verschillende theaterstijlen in een professionele theatersetting met persoonlijke begeleiding op maat.

‘Onze medewerkers van de cultuurdienst werden in die periode voor het eerst gecontacteerd door de mensen van het Scheldeoffensief’, zo vertelt cultuurschepen Orville Cottenie. ‘Mijn voorganger op cultuur, Marleen Verdonck, aarzelde niet en stapte graag mee in dit inclusieve verhaal. In Oosterzele resulteerde dit in 2019 in een locatieproject in en rond de kerk van Gijzenzele, het Wintersprookjeskwartet. De vaste equipe van het Scheldeoffensief werd toen aangevuld met Oosterzeelse spelers en de Moortseelse amateurtoneelvereniging De Platte beurzen. Het resultaat: vier uitverkochte voorstellingen en evenveel staande ovaties. Eén jaar later, in september ’20, opende het Scheldeoffensief met ‘Waramis’, weliswaar in volle coronatijd, het Kluizetheaterseizoen.