Egmont Cycling Race: nieuw parcours en op televisie

Met de 86ste editie van de traditionele wielerwedstrijd voor eliterenners met contract (de vroegere beroepsrenners) zal de kermis in het Zottegemse stadscentrum op dinsdag 23 augustus opnieuw een sportief sluitstuk krijgen, voor de tweede keer onder de nieuwe naam Egmont Cycling Race, al de vijfde naam van deze wielerkoers. De oorspronkelijke naam Dokter Tistaertprijs werd in 1971 Herinneringsprijs Dr. Tistaert – Prijs Groot-Zottegem. In 1999 veranderde de naam dan in G.P. Zottegem – Tistaertprijs en in 2002 viel de verwijzing naar de vroegere sportarts Alfred Tistaert (1873-1936) helemaal weg toen gekozen werd voor Grote Prijs Stad Zottegem. In 2020 werd de wedstrijd dan nogmaals herdoopt in Egmont Cycling Race. De eerste editie vond plaats in 1934. In 1940, 1944 en 2020 werd de wedstrijd niet verreden.

Met de steun van de stad die voor de organisatie ervan een subsidie van 35.000 euro voorziet, staat deze wielerkoers nog altijd op eigen benen en maakt hij geen deel uit van het pakket van bijvoorbeeld Flanders Classics of Golazo. Sinds 2005 wordt de wedstrijd georganiseerd in de categorie 1.1 van de UCI Europe Tour maar als het van het organisatiecomité van de Zottegemse Wielerclub vzw afhangt, is dit niet het eindpunt. Bij de UCI werd overigens reeds een aanvraag ingediend om nog een trapje hoger te mogen opklimmen tot het Pro Series-niveau (zoals o.a. ook Nokere Koerse) maar dit verzoek werd vooralsnog niet ingewilligd.

In afwachting van deze mogelijke promotie zal alleszins het deelnemersveld ditmaal al beter gestoffeerd zijn dan vorig jaar toen Intermarché-Wanty-Gobert als enig UCI WorldTeam naar Zottegem afzakte (en de winnaar leverde met Danny Van Poppel die inmiddels naar Bora-Hansgrohe verkaste). Naast deze Belgische topformatie (met Taco Van Der Hoorn) zullen komende dinsdag met Lotto-Soudal (Arnaud De Lie, Victor Campenaerts, Florian Vermeersch), Cofidis (Jenne Wallays, Kenneth Van Bilsen), Groupama-FDJ, BikeExchange en Israel-Premier Tech nog vijf WorldTeams aan de start staan. Daarnaast bevestigden ook de ProTeams Alpecin-Deceuninck, Bingoal-Pauwels Sauces WB, Sport Vlaanderen-Baloise, Arkéa-Samsic en TotalEnergies hun deelname. In totaal zullen 24 profploegen van min. 5 en max. 7 renners de Egmont Cycling Race betwisten.

Meer dan zes maanden vrije tijd spendeerde organisator-koersdirecteur Johan Gosseye eraan om ervoor te zorgen dat dit zal gebeuren op een volledig nieuw parcours van 198 km, verdeeld over twee grote ronden van 75,2 km en twee lokale ronden van 23,8 km. Daarbij moeten de renners in totaal acht hellingen verteren: telkens twee keer de Klemhoutstraat en Hostellerie en viermaal de Grotenbergestraat. En – ongelofelijk maar waar – voor het eerst in de decennialange geschiedenis van deze Zottegemse wielerwedstrijd krijgen zij voor het eerst ook de kasseien van de Paddestraat onder de wielen. Nog voor het eerst zal de koers bovendien live op het televisiescherm te zien zijn. Hiervoor werd naar verluidt oorspronkelijk ook met Sporza onderhandeld maar werd tenslotte tot een akkoord gekomen met Eurosport, TV Oost en Proximus Pickx voor een rechtstreekse uitzending van de finale van de Egmont Cycling Race. Hou intussen NUUS in het oog: in een volgend NUUS-bericht presenteren we u de volledige en gedetailleerde wegwijzer van deze wielerwedstrijd