Godsbergwandeling aftrap van campagne tegen komst kazerne te Schendelbeke

‘Met de volgende gemeenteraadsverkiezingen wordt het vast en zeker een verkiezingsthema.’

Schendelbeke. Zaterdag 27 augustus organiseert het actiecomité Red de Godsbergkouter een begeleide wandeling om aan iedereen uit te leggen wat er zal verdwijnen als de kazerne en het oefenterrein daadwerkelijk in Schendelbeke komen. Daarmee geeft het actiecomité de aftrap van een politiek najaar dat wel eens woelig zou kunnen verlopen. ‘Met de volgende gemeenteraadsverkiezingen wordt het vast en zeker een verkiezingsthema’, klinkt het strijdvaardig.

Op 20 juli besliste het kernkabinet dat de kazerne in Geraardsbergen komt. ‘Geraardsbergen is de beste optie. Het is de bedoeling dat er ook in de buurt van de kazerne allerlei bedrijfsactiviteiten ontstaan’, meldde de VRT. Het actiecomité Red de Godsbergkouter reageerde bijzonder ontgoocheld maar ook strijdvaardig: ‘We zijn strijdvaardig. We zullen er alles aan doen om dat juridisch te voorkomen én te betwisten. Dit wordt een procedureslag van jaren.’

‘Belgische koehandel’
De Open Vld, de CD&V en de N-VA staan vierkant achter het project. Partijen zoals Groen en de PVDA kanten zich tegen de komst van de kazerne. Onlangs verspreidde het Vlaams Belang een persmededeling waarin de partij de achterkamerpolitiek in dit dossier laakt. Bovendien heeft dit dossier volgens het Vlaams Belang een wrange communautair nasmaak: ‘De PS krijgt nu immers, naast de kazerne in Charleroi waar ze volgens de gebruikelijke Belgische koehandel recht op hebben, ook de helft van de jobs in de kazerne van Schendelbeke. Geraardsbergen ligt naast de taalgrens en er kan een tweetalige militaire eenheid gehuisvest worden in de nieuwe kazerne.’ Volgens Gemeenteraadslid Hans De Gent (Vlaams Belang) verliezen we niet alleen heel wat goede landbouwgrond, maar moeten we de helft van de jobs afstaan aan ‘de Waalse werklozen’.

Volgens Groen is tegen de komst van de kazerne en stelt dat de stad beter een degelijk woonbeleid zou ontwikkelen. ‘Een woonbeleid moet gericht zijn op behoeften en niet op de wensen van de projectontwikkelaars’, zei Patrick Franceus, voorzitter van Groen.

Ook Luc Swartebroeckx, de voorzitter van Weerbaar Geraardsbergen vzw, liet van zich horen: ‘Een merkwaardige vaststelling als men weet dat de CD&V vandaag de dag al de moeite van de wereld doet om zich in het stikstofdossier te profileren als de partij van de landbouwers. Dat uitgerekend de partij van de Boerenbond zich nu in de pers verheugt dat 70 ha waardevolle landbouwgrond van de boeren worden ontnomen voor het beton van een legerkazerne: het moet een unicum zijn.’

Maar ook Paul Pardon (CD&V) plaatste tijdens de gemeenteraad van 7 juni levensgrote vraagtekens bij de komst van de kazerne te Schendelbeke. ‘Ik hoop dat men dit dossier op hoger niveau herbekijkt en naar alternatieve oplossingen zoekt’, zei hij tijdens de raadszitting.

Inspraak over locatie
De komende maanden zal de discussie zich vooral concentreren op de plaats waar de kazerne komt. Er moet een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan worden opgemaakt. Daarin zal worden aangeduid waar de kazerne zal komen. Voor burgemeester Guido De Padt liggen alle mogelijkheden nog open. De bewoners krijgen inspraak en zullen samen met o.a. het gemeentebestuur beslissen wat de optimale locatie wordt.

Verschillende locaties passeren de revue. Bepaalde gemeenteraadsleden schuiven de Unalsite in Overboelare als één van de alternatieven naar voren. Maar of dit realistisch is, is zeer de vraag. Zo waren er recent nog plannen om op de oude fabriekssite tussen de Dender en de Gaverstraat een winkelcomplex te bouwen. Het project kreeg rood licht omdat de site overstromingsgevoelig is. Bovendien werd er gevreesd voor een mobiliteitsinfarct. Ook de latere plannen om op het terrein 95 units voor ambachtelijke activiteiten aan te leggen, werd naar de prullenmand verwezen. Hoe zal het dan anders lopen voor de eventuele bouw van een kazerne op deze site?

De mogelijke KMO-site aan de Astridlaan naast KSV vormt ook een onderdeel van de locatiecarrousel. Hoe het dan verder moet met het multifunctioneel sportcomplex aan de Groendreef is niet helemaal duidelijk. Gezien de mobiliteit op de Astridlaan nu al problematisch is, is de kans groot dat er zich dan een mobiliteitsverlamming op de Astridlaan zal voordoen.

Andere locaties passeren de revue, maar in hoeverre deze alternatieven realistisch zijn, is zeer de vraag. Een locatie zoeken van dergelijke omvang is geen sinecure. Dan spreken we nog niet over het mobiliteitsvraagstuk of andere factoren die met de toewijzing van de locatie te maken hebben. De kans is dan ook bijzonder groot dat de Godsbergkouter dé locatie wordt.

Bij het actiecomité Red de Godsbergkouter groeit alvast het besef het een langdurige procedureslag zal worden. Het actiecomité heeft alvast de afgelopen weken niet stilgezeten en heeft van de vakantieperiode gebruik gemaakt om zich goed voor te bereiden. ‘Met de volgende gemeenteraadsverkiezingen wordt het vast en zeker een verkiezingsthema’, klinkt het.

De Godsbergwandeling start zaterdag 27 augustus om 14.00 uur aan de Godsbergkouter.

Julien Borremans