BELGIUM / BELGIQUE / BELGIE / ZOTTEGEM / CYCLING / WIELRENNEN / WIELERTOERISME / GRINTA / OOST-VLAANDERENS MOOISTE / BESTUUR / ORGANISATIE COMITE /

Geen ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’ meer in Zottegem

Door wakkere burgers en fervente fietsers/wandelaars werd ons gevraagd naar informatie over het ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’-evenement dat normaal komend weekend zou moeten plaatsvinden. Naar aanleiding van die vraag vernamen wij echter dat reeds begin van dit jaar door het college van burgemeester en schepenen besloten werd om dit sportief-recreatieve gebeuren af te voeren van de Zottegemse activiteitenkalender.

Als een soort doorstart van de gezinshappening Ringkarond die 25 jaar op rij door Sportakern Zottegem werd georganiseerd, kwam er in 2017 de eerste editie van ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’, een gelijkaardig fiets- en wandelevenement eveneens gericht naar zowel geoefende als minder geoefende fietsers en wandelaars hetzij individueel hetzij in gezins- of ander groepsverband. Met de Vlaamse Ardennen als het decor van dit sportief-recreatieve gebeuren zou Zottegem als Poort van de Vlaamse Ardennen uiteraard de perfecte uitvalsbasis ervan zijn en voor de organisatie sloegen de stedelijke sportdienst, Sportakern Zottegem, WTC De Hert, WTC Erwetegem, WTC Leeuwergem, Wandelsportvereniging Egmont en als mediapartner het wielertijdschrift Grinta de handen in elkaar.

Als vaste datum werd gekozen voor de eerste zondag van september en de (zater)dag tevoren. Op basis hiervan zou ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’ dus in het komende weekend van 3 en 4 september opnieuw moeten doorgaan maar, nadat in 2020 en 2021 niet kon georganiseerd worden wegens coronamaatregelen, komt de vierde editie van deze fiets- en wandelhappening er ook nu niet. Nochtans werd aan de vooravond van de derde editie in 2019 bij de voorstelling ervan en in een persbericht daarover (zie via deze link) bij monde van toenmalig burgemeester Jenne De Potter gesteld dat het concept van ‘Oost-Vlaanderens Mooiste’ in Zottegem erg aansloeg (naar zijn zeggen mochten het jaar tevoren 2.500 fietsers en wandelaars verwelkomd worden), terwijl ook sportschepen Brecht Cassiman dit evenement met een ruim aanbod op ieders maat aanraadde voor zowel de intensieve sporter als de recreatieve genieter.

Desondanks blijkt nu dat reeds begin van dit jaar, in de zitting van het college van burgemeester en schepenen op 31 januari 2022, beslist werd om deze organisatie niet voort te zetten en met de uitgeverij Grinta Publicaties BV uit Oudenaarde geen nieuwe overeenkomst af te sluiten. Door het stadsbestuur werd noch over deze beslissing noch over de reden(en) van stopzetting gecommuniceerd maar naar verluidt zou deze beslissing genomen zijn na een rondvraag bij de medewerkende sportverenigingen en een evaluatie door de stedelijke sportdienst. Aan de (laatste) organisatieovereenkomst met Grinta die voor 2019, 2020 en 2021 was afgesloten, hing een prijskaartje van 2.238,50 euro per jaar.