EXPO: Tussen pols en vezel

Zaterdag 17 september en zondag 18 september 2022 telkens van 14.00u tot 18.00u

‘Tussen pols en vezel’, een symbiose van de beeldende kunst van Hilde Van de Walle en de poëzie van Steven Van Der Heyden.
Zaterdag 17 september en zondag 18 september 2022 telkens van 14.00u tot 18.00u. Atelier en tuin Hilde Van de Walle, Pierkensstraat 88 te Zottegem (Velzeke).
Vrije toegang. Programma: www.hildevandewalle.be     www.stevenvanderheyden.be

Met het thema van deze artistieke ontmoeting willen beide kunstenaars ook de tijd vatten. Want hoewel Hilde werkt met gips, composiet en brons beschouwt ze tijd als de meest waardevolle grondstof omdat deze zo beperkt, zo schaars is.
Ook voor Steven Van Der Heyden – inmiddels geen onbekende meer in het Nederlandstalig poëzielandschap – is tijd een uitnodiging om tot verbinding met schoonheid te komen.
‘Tussen pols en vezel’ is voor beide kunstenaars een artistieke beleving in de tussentijd waarin verleden, heden en toekomst worden samengebald.

Steven Van Der Heyden (Gent, 1974)

ik hou ervan om naar afstanden te luisteren
het oog eerder bang om te verdwijnen in wat het nooit eerder zag’.

Dit puntgedicht schreef Steven Van Der Heyden bij het beeldend werk ‘Reborn’ van Hilde Van de Walle.

Probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Hij is een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal kan dan richting geven. Poëzie is zijn manier om een plek te vinden in een wereld die hem niet helemaal past. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder  Het Gezeefde Gedicht, De Revisor, Meander, De schaal van Digther, Ballustrada, Extaze en Liter.
In 2017 was hij geselecteerd dichter voor het kunstenfestival Watou.
In 2018 werd hij genomineerd voor de Melopee-prijs
In februari 2020 debuteerde hij bij Uitgeverij P met de duo-bundel ‘Tot ze koud is

Hilde Van de Walle

Leeft en werkt in het landelijke Velzeke (Zottegem). Haar atelier staat midden in de tuin. Het is dé plaats waar ze zich volledig kan toewijden aan het denk- en scheppingsproces. Een intense vorm van dialoog met haar beelden.
Werkte als docente ruimtelijke vorming en modeltekenen aan de Arteveldehogeschool te Gent.

Wie het oeuvre van de kunstenares al langer kent, weet dat ‘Verbinding’ een belangrijk thema is in haar werk. En dit beoogt ze niet enkel in haar eigen kunstvorm maar ook in contacten met andere kunstdisciplines.

Filosofie

Hilde Van de Walle onderzoekt het mysterie achter de mens. Ze wil met haar beelden een maximale zeggingskracht bereiken. Voor haar is dit een permanente zoektocht om met zo weinig mogelijk afleesbare aanduiding een sterk beeld te ontluiken. Haar beelden zijn een stilstaande fractie van een beweging waarbij de toeschouwer het voorafgaande of het vervolg van deze actie in vraag kan stellen of invullen. De beeldtaal is eigenzinnig, ze ontwricht de gangbare anatomie tot eigen verhoudingen, waarbij delen van het lichaam bewust worden geëlimineerd tot een pure uitdrukkingsvorm.

Hun ingetogen charisma prikkelt tot dialoog met de omgeving en de toeschouwer, zelfs de restruimte rond en tussen de beelden zijn geen leegtes maar resoneren als een klankbord van wat niet grijpbaar is.