Afgelopen weekend vierde Ferm (KVLV) Balegem hun 70ste verjaardag.

Het huidig bestuur van FERM afdeling Balegem: Mieke Sepelie , Isabelle Van Liefferinge (voorzitster), Antoinette Verlinden.

Boven: Annemie Merckx, Cathérine Vermeesch, Linda Be Backer, Christine De Boose

De FERM (KVLV) afdeling van Balegem bestaat 70-(71) jaar. Deze bijzondere verenigingsverjaardag mocht niet zomaar aan ‘De vrouwen met vaart’ voorbijgaan.
De feestbrunch ging gepaard met het uit rollen van een feestelijk keukenschort. Na de feestbrunch was er een muzikaal optreden van Bloom on the Rocks, die brachten Ierse Folk.


De Boerinnenbond, KVLV, FERM Balegem.

De boerinnengilde bestond reeds in 1931 onder de verantwoordelijkheid van Louise De Pessemier. In 1932 was juffrouw Thienpont de voorzitter. Invloeden van politieke aard waren er de oorzaak van dat in 1932 de gilde in Balegem ophield te bestaan.
Het was onderpastoor E.H. Strens die op 10 juni 1951 het initiatief nam om de boerinnengilde
opnieuw op te richten. Bij de start schreven zich 83 dames in.
Onder de vrijwilligers van het eerste uur noteren we Angèle Van De Vijver, Astrid Pluym, Godelieve Meerschaut, Lily Van Gremberghe, Berenice, Becqué, Paula De Paepe, Hilda Quatacker, Yvonne De Schamphelaere, Agnes Wanzeele, Juliette Janssens. Op de stichtingsvergadering waren ook aanwezig: pastoor Bogaert, onderpastoor Strens, de verhondsafgevaardigden juffrouw Van Cleemput en juffrouw Haesaert.

De gilde kende een grote bloei. Na het plots overlijden in 1971 van Cécile Haegeman volgde Cécile Lefebure-Rigaux haar op als secretaris. Nadien nam Marguerite De Mulder het roer
over als voorzitter In datzelfde jaar veranderde de organisatie ook van naam ‘De Boerinnenbond’ werd voortaan KVLV (Katholiek Vormingswerk Voor Landelijke Vrouwen) .

Balegem kvlv vierde in 2011 hun 60ste verengingsverjaardag

Naamsverandering
Na een halve eeuw door het leven te gaan als KVLV verandert de vrouwenvereniging nu van naam. In 2020 werd de naamsverandering doorgevoerd, de keuze viel op Ferm, een merknaam die verschillende gezinsondersteunende diensten groepeert zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang en Puuur Huishoudhulp.

Ferm brengt de grootste Vlaamse vrouwenbeweging en verschillende sterke dienstverlenende organisaties samen onder één merk met één naam. Ferm staat symbool voor het herontdekken van de kracht van hechte samenwerking en het delen van talent en expertise. De wortels van dit sterke netwerk liggen op het platteland, bij de Boerinnenbond van 1911, later de vrouwenvereniging KVLV en sinds 2020 FERM.