Bende van dezelfde familie breekt in terwijl slachtoffers naar markt of kerk zijn

Geraardsbergen/Brussel. De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een bende opgerold die ervan verdacht wordt talrijke inbraken gepleegd te hebben in Oost- en West-Vlaanderen. De bende observeerde onder meer kerkgangers en marktkramers om vervolgens op een latere dag in te breken, er van uitgaand dat er op dat moment niemand aanwezig was in de woning. Op 3 oktober werden drie verdachten van dezelfde familie opgepakt, waarvan er twee onder aanhoudingsmandaat geplaatst werden.

Begin 2022 stelt de lokale politie van Geraardsbergen-Lierde vast dat er zeven inbraken in woningen werden gepleegd op het moment dat de slachtoffers naar de kerkdienst waren. Ook in naburige politiezones deden er zich dergelijke feiten voor en het parket Oost-Vlaanderen besluit de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen te belasten met het verder onderzoek van in totaal 20 gelinkte woninginbraken. Tevens wordt de onderzoeksrechter te Oudenaarde door het parket gevorderd om het onderzoek verder te zetten.

Uit doorgedreven onderzoek komen er verdachten in beeld uit de regio van Saint Ghislain. Deze lijken in aanmerking te komen voor inbraken zowel in Oost- als in West-Vlaanderen, waarbij ze hun slachtoffers eerst observeren om te achterhalen waar ze wonen en wanneer deze niet thuis zijn. Deze observatie gebeurt onder meer tijdens kerkdiensten en bij marktkramers. Bij de inbraken werden vaak geld en juwelen gestolen en werd er ook wanorde gesticht.

Op 3 oktober heeft de FGP Oost-Vlaanderen drie huiszoekingen uitgevoerd bij de verdachten in Quaregnon en Saint-Ghislain (2). In Quaregnon werd een 19 jarige man meegenomen voor verhoor, in Saint-Ghislain twee broers van 35 jaar en 45 jaar oud. De beide broers zijn gekend voor voorgaande feiten en de oudste broer bleek vrij te zijn onder voorwaarden.

De verdachten werden op 4 oktober voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Oudenaarde die de twee broers onder aanhoudingsmandaat plaatste en de jongste verdachte vrij liet onder strenge voorwaarden.