Stephanie, Johan en de kinderen worden uit hun woning gezet en dreigen op straat te belanden

Schendelbeke/Onkerzele. In de nacht van vrijdag op zaterdag 22 augustus 2020 brandde in de Dagmoedstraat het huurhuis van Stephanie en Johan volledig uit. Het koppel met vijf kinderen kwam op straat te staan, maar kon dankzij het OCMW in een doorgangswoning terecht. Twee jaar later wonen ze er nog. Door een samenloop van omstandigheden wordt het gezin met vijf kinderen door een gerechtsdeurwaarder uit hun woning gezet. Stephanie en Johan zijn op zoek naar een betaalbare woning, maar hebben momenteel geen oplossing. ‘Wie een voorstel heeft, mag bellen’, geeft Stephanie mee.

Stephanie en Johan hebben de laatste jaren heel wat tegenslag gehad. Twee jaar geleden brandde hun huurwoning uit. Het koppel met vijf kinderen kwam op straat te staan. Het gezin kon in een doorgangswoning van het OCMW terecht. Twee jaar later moet het gezin de woning verlaten. Stephanie en Johan moeten maandag 10 oktober 2022 voor 9.15 uur op bevel van een gerechtsdeurwaarder hun inboedel verhuizen.

Het gezin is op zoek naar een betaalbare woning voor een groot gezin. ‘Ik ben al weken op zoek maar een betaalbare woning vinden voor een gezin met vijf kinderen is niet eenvoudig’, geeft Stephanie mee. Ook al heeft Johan werk, het gezin heeft het niet breed. Stephanie en Johan staan op de lijst voor een sociale woning. Ze moeten nog wat geduld oefenen, want ze staan respectievelijk op de 65ste en de 69ste plaats. ‘Maandag worden we uit de woning gezet. Als we geen oplossing vinden, dreigen we op straat te belanden’, weet Stephanie.

Brand Dagmoedstraat
In de nacht van vrijdag op zaterdag 22 augustus 2020 brandde in de Dagmoedstraat een huis volledig uit. Door dit dramatisch voorval kwam een gezin met vijf kinderen op straat te staan. Een tragisch verhaal. ‘Plots stond ik met mijn vrouw en kinderen op straat. We zagen hoe de inboedel van ons huis letterlijk in de Vlammen opging. Het ergste is dat je niets kan doen, enkel machteloos toekijken’, vertelde Johan Van Damme, een 51-jarige arbeider werkzaam in een bedrijf op het industrieplein. Johan en zijn vrouw Stephanie Beyer (41) hebben een nieuw samengesteld gezin. Johan heeft twee kinderen uit een vorige relatie en Stephanie één. Samen hebben ze nog 2 kinderen.

‘Niets in het huis kon worden gerecupereerd. Het enige wat nog rest is wat gereedschap en enkele machines die achteraan in de tuin in een hok stonden’, vertelde Johan gelaten. Het gezin had financiële zorgen en had niet de mogelijkheid om een brandverzekering voor de inboedel te bekostigen. Dankzij het OCMW konden ze tijdelijk hun intrek nemen in een doorgangswoning. Het gezin kon rekenen op heel wat solidariteit van de bewoners van Geraardsbergen.

Het gezin heeft nog een hele weg af te leggen. Wie een concreet voorstel heeft, kan altijd terecht bij Johan (0456/01 28 62) en Stephanie (0472/70 38 38).

Julien Borremans