ARTCuMuL ‘22, een actuele kunsthappening die alle kunsten verbindt

Het ‘Actueel Art Platform’ (AAP), een werkgroep van de Kunst- en Cultuurraad Ninove, organiseert voor de eerste maal sinds zijn oprichting in 2019 maar verhinderd door Corona, het verbindend artistiek project ‘ARTCuMuL’, wat staat voor samengaan, samenvoegen, opeenstapelen. Deze kunsthappening vindt plaats in het mooi gerenoveerd erfgoed ‘De Liberale Kring’, Dreefstraat 16 9400 Ninove, van donderdag 27 oktober tot en met zondag 06 november 2022.

‘Actueel Art Platform’, is een kunstplatform voor Ninoofse kunstenaars, dat zich specifiek richt tot de actuele kunsten maar ook een correlatie betracht tussen niet alleen de beeldende kunst in al zijn vormen maar ook andere kunstvormen betrekt zoals actuele muziek, literatuur, poëzie, film, dans, een relevante lezing. Al deze facetten komen nu voor een eerste maal samen in de tentoonstelling ‘ARTCuMuL’ waar het brandpunt ligt op de verbinding van alle voornoemde kunstvormen. De kunstenaarskern die deelneemt aan ‘ARTCuMuL’ woont, werkt of heeft  roots in Ninove. Voor de expo m.m.v. van de Dienst Cultuur, nodigt deze kern collega-kunstenaars uit omwille van hun appreciatie en inzicht. En aangezien kunst verbindt en geen grenzen kent hoeft de gast-kunstenaar geen connectie te hebben met de stad.  Zo ontstaat een ruimere perceptie en het bevordert de symbiose tussen actuele kunstenaars uit Ninove en kunstenaars van buiten de stad wat een boeiende smeltkroes van diversiteit en interessante conversaties oplevert. Dat leidt dan weer tot verrassende combinaties en een wisselwerking tussen Ninove, de provincies of zelfs tot buiten de landsgrenzen.

ARTCuMuL ‘22 brengt een mooie groep actuele kunst samen met o.a. Toon Baro, Jan Bastiaensen, Ben Benaouisse, Koen De Decker, Claude Dendauw, Koen Deprez, Jo De Smedt, Bart Jacobs, Hilde NIJS, Peter Troucheau en Rebecca Van Rampelberg. Verder nog literatuur, filosofie, poëzie met Hans Theys, film met Elisabeth Willems, muziek met Bart Maris, Lode Vercampt, Peter Jacquemyn, Alice Boscq, (Fr), Jan Pilllaert, Pierre-Michel Zaleski, Jean Van der Schueren, dans met Sofia Kakouri (Gr) en poëzie met Roel Richelieu van Londersele. De openingsshow, op donderdag 27 oktober 2022 om 20 uur, opent met een literaire performance over kunst door klasbak Hans Theys, Belgisch eigentijds filosoof, auteur, kunsthistoricus en curator. De voorbije vijfendertig jaar werkte Theys veelvuldig samen met vooraanstaande hedendaagse kunstenaars bij het maken van teksten, boeken, sculpturen en tentoonstellingen. Op basis van zijn onderzoek en ervaringen in de kunstwereld schreef hij met diepgaande vakkundigheid meer dan vijfenzeventig boeken. Elisabeth Willems toont twee kortfilms: ‘A silent note’, een animatiefilm die zij opdraagt aan haar overleden vader en ‘Skin deep’ een experimentele film die interageert met tatoeages op het menselijk lichaam. Henri Evenepoel, Schepen van Cultuur, opent feestelijk de expo met aansluitend receptie. De presentatie ligt in de handen van Victor Schollaert. De toegang is gratis.

Verder op het programma:

29.10|20 uur – Danstheater ‘BASS and VOICES’ met Peter Jacquemyn, contrabas en stem, Sofia Kakouri , (Gr) dans, pocket-trompet, stem, Alice Boscq, (Fr) piccolo, stem, Jan Pilllaert, bastuba, stem en Pierre-Michel Zaleski, stem.

01.11|16 uur – Première concert ‘Krommekeer’ met Bart Maris (trompet) & Lode Vercampt (cello)

06.11|16 uur – ‘Hopper’, poëtisch concert: Jean Van der Schueren (gitaar) & Roel Richelieu van Londersele (poëzie)

De expo is gratis toegankelijk vanaf 28 oktober 2022 alle dagen van 14 uur tot 18 uur of tot na de evenementen die men ook gratis kan bijwonen.