Honderdduizenden liters drinkwater stromen weg in Munkzwalm

Groot gat in waterleiding

Door een groot waterlek op een weide in de omgeving van de Gaverbosdreef en de Bruul  in Munkzwalm lopen er momenteel honderdduizenden liters drinkwater gewoon weg. Het was buurtbewoner Patrick De Poortere die maandagmorgen het lek opmerkte. “Het debiet in de beek was enorm hoog en de kwaliteit van het water was bijzonder klaar.  Er werd contact opgenomen met waterbeheerder Farys en deze merkte het verlies in hun dispatching niet op. Bij een plaatsbezoek merkte men evenwel op dat het debiet enorm hoog was  van het water op de weide en in de naburige beek. Verder onderzoek drong zich op en hierbij kwam aan het licht dat er een waterleidingbreuk is in de leiding die richting Ronse loopt.”

Er is geen tijd te verliezen en deze avond om 23u starten er grote werkzaamheden om het lek te dichten. Er werd groot materiaal ter plaatse gebracht zoals oprijplaten en verlichting. Volgens onze bronnen moet men deze avond nog eens honderdduizenden liters waters laten weglopen vooraleer te kunnen starten met de dichting.

Het is niet duidelijk hoe lang het lek al aanwezig is maar dit kan al enkele weken zijn. Het debiet van het verlies zou rond de 200.000liter per uur zijn.

De beek waar het grootste part van het water in terecht komt  en die  verder uitmondt  in de Zwalmrivier zal tijdelijk een klaardere waterloop creëren.