Oosterzele neemt energiebesparende maatregelen

“Ook inspanningen aan personeel vragen"

De gemeenteraad van Oosterzele neemt  kennis van een aantal energiebesparende maatregelen die het lokaal bestuur net heeft beslist in het schepencollege. De temperatuur in de gemeentelijke gebouwen gaat omlaag tot 19 graden en alle elektrische extra verwarmingen worden afgeschaft.

De gemeente Oosterzele zet de temperatuur op 19 graden en vraagt ook extra inspanningen aan het personeel: draag een trui, sluit deuren en ramen tijdig, heb aandacht voor het tijdig doven van de verlichting en hou rekening met een optimale bezetting van personeel op het gemeentehuis”, klinkt het. Alle elektrische bijverwarmingen worden ook verwijderd. “In 2019 spendeerden we 311.000 euro aan energie in de gemeentelijke gebouwen. Volgens de huidige ramingen stijgt dit naar 922.000 euro dit jaar en naar meer dan een miljoen volgend jaar”, becijferde het lokaal bestuur.

De komende maanden wordt ook werk gemaakt van de plaatsing van bewegingssensoren om de verlichting te doven waar nodig. En er is ook al werk gemaakt van extra LED-verlichting in de gebouwen.

De openbare verlichting gaat ook in Oosterzele uit tussen 23 en 5 uur, met uitzondering van vrijdag- en zaterdagavond. Idem trouwens voor de openbare gebouwen. Aan de kerstverlichting wordt niet geraakt. Al wordt wel bekeken of er ook extra niet-verlichte kerstversiering met fluorescerende pakjes of ornamenten voor meer sfeer kan zorgen.

“Ook de bouw van een nieuwe administratief centrum, zal een serieuze besparing zijn aangezien alle diensten op dezelfde locatie zitten in een gebouw dat volgens de nieuwste normen en technieken met isolatie, zonnepanelen, grotere regenwaterputten en duurzaam energieverbruik zal worden gebouwd”, zegt schepen Christ Meuleman. (bron HLN Didier)