Oosterzele promoot zijn bossen

Informatiepanelen met nuttige bosweetjes

De herfst is het uitverkoren seizoen voor een boswandeling. Dat hebben ze in Oosterzele ook begrepen. Sinds kort staan er herkenbare informatiepanelen aan de bossen die eigendom zijn van de gemeente. De borden zijn een samenwerking tussen de gemeente en de adviesraad voor milieu en natuur (minaraad).

Gemeente Oosterzele beheert een aantal bossen die nog niet zo gekend zijn bij het grote publiek. Om daar verandering in te brengen staan er sinds kort bij het geboortebos, het Heidebos, het Rommelbeekbos en het bos in de Watermolenstraat nieuwe informatiepanelen. De gemeentelijke minaraad werkte daar ook aan mee.
De panelen vertellen de bezoekers per bos enkele wist-je-datjes zoals de oppervlakte, het soort bomen, de specifieke (zeldzame) planten en de toegankelijkheid. In het voorjaar bloeien er bijvoorbeeld volop bosanemonen in het Heidebos en het geboortebos heeft een kleine boomgaard met wildplukzone. Ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een aantal bossen in zijn bezit. Het Agentschap wil naar het voorbeeld van de gemeente ook informatiepanelen plaatsen aan hun bossen zoals het Munckbos, het bos aan de Rattepas en de uitbreiding van het Gootbos aan de terreinen van de vroegere Vereniging voor Rundveeverbetering (VRV). Ze houden voor de herkenbaarheid wel een eigen huisstijl aan.

Burgemeester Johan Van Durme en schepen Christ Meuleman poseren tevreden naast het paneel aan het jonge Rommelbeekbos in de buurt van het Gemeentelijk Instituut voor Lager Onderwijs (GILO) in Balegem. “We willen onze inwoners informeren over de bossen in Oosterzele. Bovendien blijven we investeren in nieuwe aanleg. De minaraad verdient ook een speciale vermelding voor de steun aan dit project”, aldus burgemeester Johan Van Durme. (mvdv, foto’s ddl)