Oud-Zottegemse cartoonist exposeert in St.-Antoniuskluis

Hij woont hier al lang niet meer maar met een tentoonstelling in de Sint-Antoniuskluis in Strijpen keert Jef De Sutter die vooral als cartoonist naam maakte, voor even terug naar zijn roots in Zottegem waar hij uiteraard ook nog familie heeft.

Jef De Sutter (72) groeide op aan de Kleie in Strijpen en was onder de schuilnaam James decennialang de vaste huistekenaar van De Beiaard, de vroegere papieren versie van deze regionale website NUUS. Momenteel woont hij in het West-Vlaamse Koolskamp na omzwervingen via Molenbeek, Zaventem, Roeselare en tussendoor zelfs twee jaar Saoedi-Arabië. Overigens niet alleen in zijn geboortestad maar ook ginds in het Midden-Oosten evenals in Canada, Italië, Turkije en Nederland oogstte hij succes met zijn tekeningen. Jef ‘James’ De Sutter mag er terecht fier op zijn dat zijn werk talrijke selecties haalde en zelfs bekroond werd op het jaarlijkse internationale cartoonfestival in Knokke-Heist.

SLOTWEEKEND TENTOONSTELLING

Inspiratie voor zijn cartoons haalt Jef De Sutter uit de actualiteit maar ook zijn Zottegemse roots heeft hij nooit uit het oog verloren. Daarnaast ontwierp hij tevens tekeningen zowel om van bierviltjes tot brandweerkalenders te sieren als ter gelegenheid van bepaalde gebeurtenissen. Sinds enkele jaren heeft ook de passie voor aquarel, acryl en keramiek hem te pakken en gaandeweg ging hij zich meer en meer toeleggen op de technieken hiervan. In de tuin en in de kapel van de Sint-Antoniuskluis aan de Knutsegemstraat 57 in Strijpen stelt Jef De Sutter trouwens naast hoofdzakelijk cartoons ook een selectie tentoon van deze andere kunstvormen waaraan hij zich gewaagd heeft (o.a. sculpturen in keramiek). Komende zaterdag 22 en zondag 23 oktober is deze expositie aan haar slotweekend toe. Op beide dagen is ze dan nog toegankelijk van 13 tot 17 uur.