Begraafplaats Gijzenzele wordt omgevormd tot begraafpark

Wordt rustig, groen en functioneel park

Sinds het verbod op het gebruik van sproeimiddelen voor lokale besturen, besliste Oosterzele om het groenonderhoud van het openbaar domein op een andere manier aan te pakken. Het onderhoudsvriendelijk inrichten van begraafplaatsen was daar een belangrijk onderdeel van. Ondertussen heeft de Groendienst veel ervaring opgedaan met het natuurvriendelijk onderhoud van begraafparken. De tijd is daarom rijp om begraafplaats Gijzenzele te herorganiseren.

Na een wandeling met burgemeester Johan Van Durme kwam raadslid Maaike Afschrift van Groen Oosterzele met het idee om een groene doorgang te creëren tussen het Sint-Bavoplein en de begraafplaats. De kerkfabriek is na overleg met de burgemeester akkoord gegaan met de plannen van de gemeente. Er komt een tweesporenpad om die locaties te verbinden. Dat zal de begraafplaats voor de bezoekers en de onderhoudsdiensten makkelijker bereikbaar maken. Verder zijn er plannen om de pastorietuin te verkleinen en het begraafpark te vergroten. Dat zorgt ervoor dat het dodenhuisje beter aansluit bij het geheel en kan gerenoveerd worden. De bedoeling is om het gebouw om te vormen tot een overdekte afscheidsruimte.
‘Het resultaat zal een rustig, groen en functioneel begraafpark zijn’, laat burgemeester Johan Van Durme weten. (mvdv, foto’s ddl)