Zottegem dooft vanaf zondag straatverlichting van 23 tot 5 uur

Ook de lokale besturen van steden en gemeenten voelen de hete adem van de stijgende energiefacturen en moeten op zoek naar besparingen. In Zottegem was reeds een ‘brandregime’ van toepassing waarbij de openbare verlichting ’s nachts over het ganse grondgebied van 23 uur tot 6 uur gedimd werd (dus nergens volledig gedoofd) maar omdat dit onvoldoende is om de energiefactuur voor de straatverlichting betaalbaar te houden, stapt Zottegem nu in een samenwerking met de besturen van vijf andere Zuid-Oost-Vlaamse steden en gemeenten (Bever, Brakel, Geraardsbergen, Herzele en Lierde) om van zondagavond tot en met donderdagavond tussen 23 en 5 uur de straatverlichting helemaal te doven. In de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag blijft de openbare verlichting dus wel branden. In overleg met distributienetbeheerder Fluvius is beslist om deze regeling te laten ingaan vanaf komend weekend waarin ook van zomertijd naar wintertijd overgeschakeld wordt. In praktijk komt het er dus op neer dat voor het eerst op zondagavond 30 oktober zowel de straatlampen als de verlichting van monumenten en gebouwen om 23 uur zullen gedoofd worden.

ANDERE MAATREGELEN

Naast deze ingreep op de straatverlichting neemt de stad nog een tweetal andere maatregelen om op het energieverbruik te bezuinigen. In alle kantoren, ontmoetingscentra en andere openbare gebouwen wordt de temperatuur verlaagd van 21 naar 19° C. Ook de temperatuur van het zwembadwater in de Bevegemse Vijvers wordt geleidelijk teruggebracht naar 28° C. Verder wordt bekeken welke energiebesparende voorzieningen er op langere termijn kunnen gebeuren in het stadspatrimonium. Zo wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om in het Kasteel van Egmont dat momenteel aan restauratiewerken toe is, extra dakisolatie aan te brengen.