Team wijkinterventie: Kristof Doolaege, Daan Muylaert, Jens Porrez, Koen De Bruyn, Philippe Meert, Pascal Hubeau, Stephan Dewilde, Gilles Porrez & Michiel Aeyels (geëxcuseerd: Commissaris Joke De Geyter) © Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Nieuw lid wijkinterventieteam politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Interview!

Begin oktober vervoegde Jens Porrez (3e van links op de foto) het wijkinterventieteam van de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Wie meer wil weten over het Team Wijkinterventie kan het interview hierna lezen.

Interview met teamlid Daan Muylaert, met dank aan Politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Goede middag Daan, jij maakt deel uit van het team wijkinterventie van onze politiezone. Wat is de kerntaak van een wijkinterventieteam?

Een wijkinterventieteam wordt zoals het woord al een beetje verklapt, opgeroepen als er een politionele interventie nodig is in de wijken van onze zone. Wij dienen binnen passende termijn ter plaatse te zijn om bijvoorbeeld gevaarlijke situaties op te lossen, abnormaliteiten te onderzoeken en nazorg te bieden. Allemaal met het doel om de leefbaarheid en de veiligheid van de wijk te bevorderen.

Dat lijkt me een zeer belangrijke taak. Hoe regelen jullie al deze oproepen met jullie team?

Over het algemeen geldt de regel dat we na een oproep zo snel mogelijk ter plaatse willen zijn. Echter wanneer we meerdere oproepen krijgen hanteren we ‘zonaal vastgelegde prioriteiten’. Een situatie die levensbedreigend is heeft dan een prioriteit van 1, een ernstig voorval waarbij uitstel tot gevaar kan leiden heeft een prioriteit van 2, routine incidenten die geen onmiddellijke interventie vereisen krijgen een prioriteit van 3 en als laatste, uitstelbare of lokaal afhandelbare incidenten krijgen een prioriteit van 4.

Interessant! Hebben jullie naast het beantwoorden van interventies nog andere taken?

Er komt best wat schrijfwerk kijken bij de interventies. Ons team kan ook worden ingezet in routineopdrachten zoals verkeerscontroles, toezichten, kantschriften en kleine ordediensten. Ook op het korps kunnen we onze tijd altijd goed besteden (lacht).

Er kan op elk moment van de dag én nacht alarm geslagen worden. Hoe gaan jullie daar mee om?

In ons korps zijn er permanent twee ploegen van twee wijkinterventie-inspecteurs ter beschikking. We werken altijd in shiften die elkaar opvolgen, zo hebben we shiften van 06.00 tot 14.00 uur, van 14.00 tot 22.00 uur en van 22.00 tot 06.00 uur. Overdag en tijdens drukke shiften worden we ook bijgestaan door een hoofdinspecteur, dit maakt dat we 24/7 ter beschikking kunnen zijn van onze wijken. Momenteel zijn er dus vier teams met elk zeven leden met aan het hoofd een hoofdinspecteur.

Een functie als wijkinterventie-inspecteur lijkt mij zeer uitdagend en divers.  Wie is volgens jou geschikt voor deze job?

De functie van wijkinterventie-inspecteur is binnen ons korps een instroomfunctie, geschikt voor pas afgestudeerden en/of nieuwelingen. In deze functie leer je de collega’s en de werking van het korps kennen en raak je vertrouwd met de politiezone. Ben je iemand die graag in ploeg en teamverband werkt, ben je geïnteresseerd in hele spectrum van het politiewerk, heb je een hoog incasseringsvermogen en ben je stressbestendig, sportief mét sterke sociale vaardigheden? Dan is dit misschien de politiefunctie voor jou!

Bedankt voor je tijd, Daan. Ik wil jou, Jens en het team veel succes wensen in jullie werkzaamheden!

 

Wil je meer te weten komen over het team wijkinterventie? Klik dan hier.