Zottegem verwelkomt de Sint

Het is intussen al een traditie van bijna vijftig jaar dat Sinterklaas op zijn drukke rondreis ook telkens naar Zottegem komt. Eerst deed hij dit 42 jaar op uitnodiging van het vroegere Verbond van Dekenijen. Tot het vorige stadsbestuur in 2016 besliste om, in het kader van het zgn. Masterplan Toerisme en Citymarketing van toenmalig schepen Kurt De Loor en ook ter vervanging van de Kerstparade die eerst met grote trom was aangekondigd maar die in het water viel, uit te pakken met “een Sinterklaasparade van bovenlokaal niveau”. Daarvoor werd toen een beroep gedaan op het eventbureau Twice uit Roeselare tegen een kostprijs van meer dan 27.000 euro. In de twee daaropvolgende jaren werd het sinterklaasbezoek al minder groots opgevat maar ook daarbij werd wel nog samengewerkt met de externe vzw Creafant uit Oudenaarde (kostprijs zo’n 4.000 euro). In 2019 namen het Feestcomité Zottegem en het stadsbestuur de organisatie van dit kinderevenement dan weer helemaal in eigen handen en werd teruggekeerd naar het oorspronkelijke concept, aangevuld met een aantal randactiviteiten. Maar daaraan beleven de kinderen zeker evenveel pret!

Met het oog op zijn officiële intrede in Zottegem werd ditmaal bij de NMBS voor Sinterklaas een seniorenbiljet gereserveerd op datum van komende zaterdag 19 november want opnieuw komt de kindervriend met de trein naar Zottegem. Zijn aankomst in het station (op spoor 1) is voorzien om 13u37. Daar zal de Sint, in het gezelschap van enkele Pieten, ongeveer een uur de tijd nemen om er op het perron (of in geval van slecht weer in de stationshal) alle kinderen persoonlijk te begroeten. Omstreeks 14u45 zal Sinterklaas dan plaatsnemen op zijn praalwagen voor een rondrit door de centrumstraten, onder de muzikale begeleiding van de koninklijke harmonie Vrije Kunstkring. Op de Markt zal de FUNfare Velzeke voor aangepaste muziek zorgen. Tegen 16 uur zal de wagen met de Sint aankomen op de Markt. Uitzonderlijk zal hij daar zijn toespraak niet houden vanop het balkon van het stadhuis maar in de tent die er dezer dagen opgetrokken wordt en die later onderdak zal geven aan de kerstmarkt. Ook de traditionele ballenworp waarmee de Sinterklaasintrede afgesloten wordt, zal daar plaatsvinden.

 

In een volgend NUUS-artikel zullen wij informeren over een aantal randactiviteiten die ook nog naar aanleiding van ‘Sinterklaas in Zottegem’ georganiseerd worden in de komende dagen en weken.