Geld afhalen moet 24/7 toegankelijk zijn

De vier grootste banken die allemaal een kantoor hebben in centrum Ninove (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING) hebben enige tijd geleden beslist om hun bankautomaten te vervangen door zogenoemde Cash-punten. Dit zijn bankautomaten waar de klanten van de vier banken hun transacties kunnen uitoefenen.

In Ninove zijn de nieuwe automaten geplaatst in het Ninia Shoppingcenter. Echter is het shoppingcenter enkel geopend van maandag t.e.m. zaterdag tussen 8u00 en 20u00.

“’s Avonds en op zon- en feestdagen is het dus ook niet mogelijk om geld af te halen of te storten. Dit is een beperking in de financiële mogelijkheden van de Ninovieter want alhoewel een digitaal alternatief verplicht is, beschikt niet elke klant over dit alternatief. Een avondje in onze lokale horeca kan dan ook een korte avond worden. Dit is dan ook nefast voor onze handelaars en horeca. Alsook hebben wij al tal van klachten van burgers hierover ontvangen.” Aldus Burgemeester De Jonge.

De burgemeester heeft de banken uitgenodigd om in dialoog te gaan om een oplossing te zoeken. Een cash-punt dat in Centrum Ninove 24/7 toegankelijk is, is dan ook een noodzaak volgens De Jonge. Ook het plaatsen van tussenschotten aan het huidige cash-punt zijn nodig om de veiligheid te garanderen.

©Sophie Richez – Burgemeester Tania De Jonge tijdens de gemeenteraad

De Jonge: “Ik heb dan ook de vraag aan de minister van Financiën Van Peteghem gesteld of hieromtrent een wettelijk kader voorzien kan worden. Centralisatie is een goede zaak, maar onze ninovieters moeten te allen tijde en als het hen past financiële handelingen kunnen treffen.”