Hommeles in Herzele. Oppositie niet te spreken over ‘voetbal kijkende burgemeester en schepenen’ tijdens gemeenteraad

In een gemeenschappelijk persbericht hekelt de oppositie in Herzele het wat zij noemen het ‘ongepast gedrag van burgemeester en schepenen tijdens de gemeenteraad’.

“Met stijgende verbazing aanschouwden de gemeenteraadsleden van de oppositie het schouwspel dat zich afspeelde tijdens de afgelopen gemeenteraad in Herzele”, klinkt het bij Toon De Bock (fractieleider N-VA Herzele), Filip De Both (fractieleider LEEF/Groen) en Jo De Loor (fractieleider Vooruit Herzele). “De gemeenteraad werd geopend met de boodschap dat de vragen kort moesten gehouden worden omwille van de voetbalmatch die avond van de rode duivels tegen Canada. Bij aanvang van de match begonnen de burgemeester en schepen Benjamin Rogiers ongegeneerd de match te volgen op het scherm van een laptop. Aanvankelijk nog in stilte, later deden ze zelf geen moeite meer om het nog enigszins te verbergen. Erger nog, er werd met irritatie gereageerd op de vragen en tussenkomsten van de oppositie. Er werd geroepen, gelachen en elke vraag of opmerking van de oppositie werd in het belachelijke getrokken. Voorzitter Sabrina De Lange kreeg de situatie niet onder controle. Haar oproep naar de meerderheid om de rust in de gemeenteraad te laten terugkeren werd door de meerderheid compleet genegeerd. De gemeenteraadsleden van de CD&V zaten erbij en keken er naar…”

Toon De Bock (fractieleider N-VA Herzele): “Wat zich gisteren tijdens de gemeenteraad afspeelde is zelfs in Herzele ongezien. Het getuigt van een ongelofelijke arrogantie en een minachting voor de lokale democratie. Het zegt ook iets over het engagement van de burgemeester en de schepen en de waarde die ze hechten aan het mandaat dat ze van de kiezer gekregen hebben. Indien een dergelijke situatie zich nogmaals herhaalt, overwegen we verdere stappen. Dit kunnen we echt niet tolereren.”

 Filip De Bodt (Fractieleider LEEF/Groen): “Het was een schaamteloos schouwspel. De inwoners verwachten bestuurders die bij de pinken zijn en ten gronde zaken overwegen. Wie gaat werken moet op zijn arbeidsplek ook geen TV kijken. Burgemeesters en schepenen worden royaal vergoed om te besturen, niet om naar voetbal te kijken. Als dit zich herhaalt, dan gaan wij niet meer deelnemen aan de zitting en onze zitpenning overmaken aan een goed doel.”

Jo De Loor (fractieleider Vooruit Herzele): “Dat Sabrina De Lange, voorzitster van de gemeenteraad en CD&V raadslid, de CD&V en Open VLD raadsleden publiekelijk op hun plaats probeerde te zetten, was een primeur en wijst er duidelijk op dat grenzen overschreden werden”.