Merelbeke: Volkshaard kan 36 nieuwe appartementen in huur Feestelijke Openen

Sociale huurwoningen worden verwarmt met geothermische warmtepompen enig in de streek.

Rond de Bergbosstraat en Borgt opende woensdag de Volkshaard 36 huurwoningen met 1 tot 4 slaapkamers, 22 appartementen met 1 slaapkamer, 11 appartementen met 2 slaapkamers en 3 appartementen met 4 slaapkamers. Dit betreft een innovatief project waarbij onder andere geothermische warmtepompen werden geïnstalleerd.

 

Duurzaam & innovatief project (regenwaterrecuperatie, zonne-energie, BEO-veld, geothermische warmtepompen )

Binnenkort kunnen 36 nieuwe sociale huurders hun intrek nemen in een appartement van Volkshaard in Merelbeke. De sociale huisvestingsmaatschappij bouwde twee appartementsgebouwen in de Bergbosstraat en Borgt. Afgelopen woensdag werd het duurzame en innovatieve project feestelijk geopend.

De bouw van de twee appartementsgebouwen – met elk 18 eenheden – werd in november 2020 gegund aan aannemer Bekaert Building Company. Toen gebeurde dat nog door Habitare+, dat sinds 30 juni 2022 een fusie aanging met Volkshaard en Kleine Landeigendom Het Volk. Twee jaar later zijn de werken afgerond en kunnen de eerste huurders weldra hun intrek nemen in de nieuwbouw.

Architecturale toetsen

De appartementsgebouwen zijn gelegen in de Bergbosstraat en Borgt. “Dat is vlakbij het centrum van Merelbeke, dichtbij winkels, scholen, … Een mooie locatie voor de huurders die binnenkort hun intrek zullen nemen in de 36 appartementen”, aldus algemeen directeur Hans Heyse.

Beide appartementsblokken zijn een ontwerp van architect Paul Lecluyse uit Waregem, die per blok een specifieke architecturale toets toevoegde. Zo worden bij het ene gebouw – dat een ondergrondse parking heeft – rode en witte tinten gecombineerd met een houten gevelbekleding. Het andere combineert grijze en witte tinten met leien als gevelbekleding, maar heeft ook carports met houten bekleding.

Warmtepomp, zonnepanelen & regenwater

In totaal zijn er 22 appartementen met 1 slaapkamer, 11 (duplex)appartementen met 2 slaapkamers en 3 duplexappartementen met 4 slaapkamers. “Bij het ontwerp werd ook volop ingezet op duurzaamheid”, klinkt het bij senior directeur Guido Lenaert.

Zo worden de appartementen verwarmd via vloerverwarming, die bediend wordt door een grond-water warmtepomp. “Daarbij wordt de warmte uit de grond gehaald, zodat er een hogere starttemperatuur is”, legt Guido Lenaert uit. Doordat de temperatuur op die diepte quasi het hele jaar constant blijft, is ook het rendement van de warmtepomp quasi constant. “Een bijkomend voordeel is dat hierdoor in de zomer ook passieve koeling via de vloerverwarming mogelijk is.”

Daarnaast werden ook zonnepanelen voorzien, zowel voor de algemene delen (lift, verlichting, …) als voor de individuele appartementen (2 à 3 panelen per appartement). Bovendien zijn alle toiletten aangesloten op een collectieve regenwaterput en regenwaterpomp.

“De nieuwe bewoners zullen deze investeringen zeker voelen op hun energie- en waterfacturen“, besluit algemeen directeur Heyse.