Herzele viert 20 jaar Poëtisch Collectief met voorstelling in de Steenhoven

In Herzele werd het 20-jarige bestaan van het Poëtisch Collectief gevierd met de voorstelling Tinteling in CC De Steenhoven.

“Twintig jaar geleden bracht gewezen schepen, Luc Hoorens, een aantal poëzieliefhebbers rond de tafel met het doel een poëziewerking in Herzele op het spoor te zetten. De achterliggende en passende gedachte was die van dichter Remco Campert, Een passie delen, is een vorm van schoonheid“, zegt Patricia De Corte, voorzitter Poëtisch Collectief Herzele. “Wedstrijdwinnaars zoals Monique Bol, Steven Van Der Heyden en Jennifer Vrielinck zijn inmiddels gevestigde namen binnen het auteur- en poëzielandschap in Vlaanderen en Nederland. Andere initiatieven zoals ‘Poëzie in het station’, ‘Gedichten op de markt’, de evocatie ‘Witte zwanen, zwarte zwanen’, ‘Gedichten op de trein’, ‘Poëzietegels aan de Wattenfabriek’ en ‘Poëzie op het kerkhof’ brachten de poëziewerking dichtbij de Herzelenaar. Het enthousiasme van de oprichters was treffend en duidelijk terecht, want twintig jaar later bestaat de poëziewerking nog steeds, zij het onder een andere naam: het Poëtisch Collectief. Het jaar 2022 kondigde zich aan als een feestjaar waarbij twintig jaar poëzie in Herzele stevig in de kijker werd gezet. Het collectief kan met succes terugkijken op activiteiten zoals ‘Het langste gedicht’ en ‘Een poëziewandeling in De Haan’. Maar het hoogtepunt, moest toch wel het slotfeest ‘Tinteling’ in CC de Steenoven worden. En dat was het ook! Dat Herzele een poëziegemeente is, is intussen bewezen. En dat kloppend hart voor poëzie zal er altijd zijn, want wat ‘schoon’ is gaat immers nooit verloren.”

Slotfeest Tinteling

“Als poëzie bruist, dan kan het niet anders dan een tinteling teweegbrengen in lichaam én geest. Dat beoogde het Poëtisch Collectief bij het opzet van het evenement als passend hoogtepunt van twintig jaar poëziewerking in Herzele. ‘Tinteling’ bood een koppeling tussen poëzie en andere kunstvormen die sowieso een poëtische kern dragen”, aldus schepen van Cultuur Heidi Knop (Open VLD). “De tickets vlogen zo snel de deur uit, dat we de opstelling wijzigden om het dubbele van de originele capaciteit te bereiken. Meer dan 250 poëzieliefhebbers kwamen uiteindelijk van de voorstelling genieten. Zoveel enthousiasme, zoveel warmte, het publiek was de kers op de taart, de bekroning van twintig jaar poëzie in Herzele. Op naar de volgende twintig. Steven Van Der Heyden onderschreef de presentatie en Nathalie De Coen was de muzikale gids. De techniek was in goede handen van Frank Tuypens. Carla Cosyns en Patricia De Corte stonden in voor regie en coördinatie. En zoals steeds kende ook dit poëtisch sprookje een verrassend slot met liefdesgedichten voorgedragen door de mooie stem van Els Coppens, presentatrice bij Radio Star. Na de voorstelling van ‘Tinteling’ werd het Poëtisch Collectief overladen met positieve reacties. Ontroering, kippenvel, doorkruis Vlaanderen met dit stuk, prachtige avond, ga op tournee, tranen liepen over de wangen,… het zijn maar enkele reacties die we achteraf te horen kregen. Het is fantastisch om zulke reacties te krijgen. Ik wil dan ook iedereen bedanken die bijgedragen heeft aan de voorstelling.”

Op het programma van ‘Tinteling’ stond:

  • Poëzie en meditatie, door Karen D’Hondt die als mindfulness coach ervaring heeft met meditatief denken en verstilling brengen.
  • Poëzie en bloemsierkunst onderstreepte de verbinding tussen het bloemschikken en een gedicht. De bloembinders op het podium waren Anneke Goessens, Trui Mortier en cultuurschepen Heidi Knop, als gepassioneerd bloemschikliefhebber. Rieka Hérie interviewde de bloembinders live.
  • Poëzie en woord werd een feest! Daar zorgde de voltallige Academie Woord voor.
  • Poëzie en muziek riep verwondering op door de dicht- en zangkunsten van Lien Jordens, Carla Cosyns en Jakob Jordens.
  • Poëzie en dans bracht de zee dichtbij. Jennifer Vrielinck riep het tij, terwijl de Academie Dans de vloed schonk.