Kiwanis Zottegem helpt scholieren corona-achterstand weg te werken

Kiwanis Zottegem wil de leerachterstand bij scholieren ten gevolge van de coronacrisis een halt toeroepen. Samen met het Onze-Lieve-Vrouwcollege, Campus Centrum Zottegem en Studiebegeleiding Haegeman organiseert het daarom wekelijks huiswerkklassen Frans en wiskunde. Om het project te financieren organiseert Kiwanis Zottegem een kerstconcert met Norbert Detaeye op vrijdag 9 december in de Sint Martinuskerk te Velzeke

“Ondanks alle inspanningen van het onderwijzend personeel liepen leerlingen tijdens de voorbije 2 jaar leerachterstand op. Bovendien werd de ongelijkheid tussen zwakkere en sterkere leerlingen groter”, zegt Tim De Geyter van Kiwanis Zottegem. “Onderzoek van onderwijseconoom Kristof De Witte (KU Leuven) wijst op een leervertraging voor leerlingen in de basisschool voor de vakken wiskunde, wetenschappen, Nederlands en Frans. Voor het middelbaar wijzen de cijfers van de heroriënteringen op een duidelijke impact van de pandemie: veel meer leerlingen verruilden het aso voor het technisch of het kunstonderwijs”

Wij merken dat sommige leerlingen het vandaag nog steeds moeilijk hebben om de draad op te pikken’, getuigt Katlien Cousy, zorgcoördinator en adjunct-directeur van het Onze-LieveVrouwcollege, Campus Centrum Zottegem. “Samen met Kiwanis Zottegem gaat het Onze-Lieve-Vrouwcollege, Campus Centrum Zottegem voor remediëring op lange termijn. Leerlingen uit de tweede graad (derde en vierde middelbaar) kregen vanaf oktober vorig jaar de kans om hun kennis van bepaalde vakken, zoals wiskunde en Frans, bij te spijkeren tijdens wekelijkse huiswerkklassen”

Marc Van De Walle, voorzitter van Kiwanis Zottegem:

“Ook dit schooljaar zetten we de huiswerklassen verder. We voorzien wekelijks voor de leerlingen uit het derde en vierde middelbaar de mogelijkheid om gedurende een uur de vakken Frans of wiskunde bij te spijkeren” Deze huiswerkklassen worden verzorgd door een professioneel studiebegeleidingskantoor en vrijwillige lesgevers”

“Door de bijzondere omstandigheden van de voorbije jaren, zijn leerlingen vaak met minimale inspanningen door hun examens geraakt”, zegt Hans Haegeman, zaakvoerder van Studiebegeleiding Haegeman. “Vooral in de tweede graad merken we problemen op. We merken dat veel inhoud niet gekend is, zeker voor vakken als Frans en wiskunde. We hebben de indruk dat leerlingen niet geleerd hebben hoe ze moeten studeren. Een wekelijks extra uurtje huiswerkklassen gedurende een volledig schooljaar kan voor een aantal leerlingen een wereld van verschil maken.”

Kerstconcert met Norbert Detaeye

  • Vrijdag 9 december in de Sint Martinuskerk te Velzeke.
  • Kaarten kosten 20 euro en zijn beschikbaar via de leden of via concert@kiwanis-zottegem.be.
  • Het project huiswerkklassen van Kiwanis Zottegem Egmont kan ook gesteund worden door te doneren op rekening van Kiwanis Zottegem Egmont BE22 0682 4371 4547 met de vermelding steun huiswerkklassen.