Peuken blijven een probleem in Zottegem. Nieuwe campagne gelanceerd met zes nieuwe peukenzuilen

De stad Zottegem heeft een nieuwe peukencampagne gelanceerd met zes nieuwe peukenzuilen in de stationsbuurt. Het gaat om een samenwerking met sigarettenproducent Philip Morris en Freshtray, een startup die de peuken zal recycleren. 

“In het voorjaar van 2020 werden er tien peukenzuilen geplaatst in ons stadscentrum. We lanceerden toen ook de campagne ‘Jij bent toch geen viespeuk?’. In alle horecazaken werden toen affiches en peukenzakjes verdeeld: dit alles met één doel: het vermijden van de honderden sigarettenpeuken op de grond in het centrum”, lichten schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) en burgemeester Evelien De Both (N-VA) toe. We stelden wel een merkbare verbetering vast maar toch is het nog onvoldoende en blijven rondslingerende sigarettenpeuken een grote ergernis, niet alleen van mezelf, maar ook van de vele bezoekers aan het centrum en al zeker van de handelaars. Het was trouwens op advies van de handelaars die in de middenstandsraad zetelden, dat we besloten om een grote sensibiliseringscampagne op te starten.”

Proefproject recyclage

“Onlangs tekenden we in op een project van OVAM dat ervoor zorgt dat zwerfvuiljagers Zottegem regelmatig een bezoekje brengen. In dat kader werden al tientallen bestuurlijke verslagen opgemaakt, vooral voor het weggooien van sigarettenpeuken. Het was voor ons toen al duidelijk dat onze peukencampagne een herlancering verdiende. Toen we recent gecontacteerd werden door Freshtray, een ecologisch recyclagebedrijf uit Heusden-Zolder, raakte de cirkel stilaan rond”, aldus Leen Goossens en Evelien De Both. Zij ontwikkelen peukenzuilen met een uitneembare cassette, waardoor alle peuken verzameld en gerecycleerd worden tot een spuitbaar granulaat. Dat granulaat wordt gebruikt om zak- en autoasbakjes en de containers voor hun inzamelsysteem te maken. Dit is een volledig gesloten recyclagecyclus waarmee ze de giftige sigarettenpeuk uit het milieu halen en misschien wel helpen om één van de grootste milieuproblemen van onze tijd op te lossen. Doordat onze campagne ‘Jij bent toch geen viespeuk?’ van twee jaar geleden zo in het oog sprong, werd Zottegem als één van drie Belgische steden door sigarettenproducent Philip Morris Benelux uitgekozen voor het proefproject van Freshtray. In dat kader worden zes nieuwe peukenzuilen in onze stationsomgeving geplaatst. We hopen dat we hiermee ons steentje bijdragen aan een properder stadscentrum en vooral een beter leefmilieu.”