‘Gijzels sjampetter’ wordt nu ook de officiële bellenman van Oosterzele

Marc Van Gaver is van plan er een kleurrijke en ludieke bedoening van te maken

Marc Van Gaver, al jarenlang de ‘sjampetter’ tijdens Gijzel Kirmesse vervult die rol met verve. Hij pakt steevast vanop de roepsteen uit met heel ludieke kermismededelingen.Hij wordt nu aangesteld als de eerste officiële ‘bellenman’ van de gemeente Oosterzele. Volbloed Gijzenzelenaar Marc Van Gaver heeft veel zin heeft in de job, die hij met veel plezier aanvaard. De aanstelling van Marc Van Gaver als bellenman wordt op de gemeenteraad van 13 december bekrachtigd. Vlaanderen heeft daarmee zijn 28 ste bellenman.
Schepen Orville Cottenie: ‘We zagen Marc als sjampetter geregeld in actie, het idee rijpte om hem aan te stellen als bellenman voor de fusiegemeente. Hij zal in die functie optreden bij allerlei activiteiten. Zo is de bellenman een vertegenwoordiger van het bestuur en vervult hij een rol als gemeentelijk ambassadeur. We zetten hiermee een volgende stap in ons erfgoedbeleid’, speechte schepen Orville Cottenie op de persconferentie in GC De Kluize. De eerste officiële bellenman van Oosterzele krijgt uiteraard een nieuw kostuum (grijs/rood/…)én een nieuwe bel. Zijn bel is heilig. ‘De bellenman was een heel belangrijke figuur in de gemeente toen er van kranten nog geen sprake was. Dat tijdperk is reeds lang voorbij en de bellenman behoort tot de folklore’, duidt schepen van cultuur Orville Cottenie, die dit stuk immaterieel erfgoed wil veilig stellen voor de toekomst.
De immer schalkse Marc Van Gaver leeft voor zijn dorp. De ere-voorzitter van voetbalclub Voorwaarts Gijzenzele en medeoprichter en ex-voorzitter van het Gijzels Genootschap van de Kerkuil is duidelijk van plan om er een kleurrijke en ludieke bedoening van te maken. Zijn verschijning als bellenman zal in Oosterzele een bijkomende attractie zijn op kermissen, feesten, evenementen,…Misschien moet hij eens deelnemen aan een kampioenschap. Zeker weten, dat hij zich zal kunnen meten met de allerbeste Bellenmannen.
In vroegere tijden  maakte de champetter/bellenman met zijn bel duidelijk zijn aanwezigheid bekend. De mensen wisten toen dat ze naar buiten moesten om te luisteren naar de mededelingen van de ‘bellenman/champetter. ‘Aandacht, aandacht, men zegge het voort’, was toen de gangbare term. Het is geweten, een bellenman moet een krachtige stem hebben, geen probleem voor Marc. Lange tijd waren bellenmannen actief, tot begin vorige eeuw.  Er waren immers nog heel wat analfabeten. Meestal werden de berichten omgeroepen door de ‘champetter’. In Gijzenzele is er nog de aloude roepsteen, waar er in vroegere tijden – meestal na de zondagsdienst – bij de kerk alle ‘nieuwtjes’ werden aangekondigd. Mooi initiatief van schepen Orville Cottenie om een ‘Bellenman’ nu ook in Oosterzele in het straatbeeld te brengen. Marc Van Gaver verzekerde ons dat hij met veel goesting in de huid kruipt van ‘bellenman’, ‘heraut’, de ‘boodschapper’. ‘Gijzelse’ kop met welluidende stem. Vol jovialiteit, een kop vol ‘kameraderie’. De geknipte man.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)