Leerlingen 3 de en 4 de leerjaar IBOE in de ban van Het Lam Gods van Jan van Eyck

Vernissage in kerk Gijzenzele

Met een tentoonstelling in de kerk van Gijzenzele werd op woensdag 7 december het project waaraan de kinderen van het 3 de en 4 de leerjaar van het IBOE werkten met veel verve afgesloten. De vernissage gooide hoge ogen. Met het derde en vierde leerjaar trok men op uitstap naar Gent. Daniel Schoenmaekers, bezieler van het project, nam hen mee in de verhalen over de Bourgondiërs naar het boek van Bart Van Loo. Ze bewonderden de prachtige middeleeuwse gebouwen van Gent en ontdekten waar de Bourgondiërs leefden. De leerlingen bezochten ook het wereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck, schilder en diplomaat van Filips de Goede. De kinderen schilderden ook zelf op doek met olieverf zoals van Eyck deed. Een trotse Katelyne Serbruyns: ‘Het is een voorrecht om juf te zijn van deze fantastische klas en met Daniel Schoenmaekers te mogen samenwerken. We zijn enorm dankbaar dat we de kerk van Gijzenzele mochten gebruiken om ons project al te ronden’. Na de introductie van juf Katelijne Serbruyns werden historische figuren ten tonele gebracht als daar zijn:

Zijne Hoogheid Hertog Filips De Goede en Hertogin Isabelle Van Portugal, Jan Van Eyck , kunstschilder en diplomaat, Hare Majesteit Johanna Van Castilië (Johanna de waanzinnige) en Ridders van de orde van de Tempeliers die haar vergezellen met de doodskist van haar overleden man. Tenslotte een dikke proficiat aan de leerlingen van het 3 de en 4 de leerjaar IBOE die zich ontpopten tot deskundigen en gidsen op de vernissage.  En of de ouders trots waren op hun oogappels. Burgemeester Johan Van Durme en voorzitter Marleen Verdonck hadden woorden van lof voor het kunstzinnig initiatief van IBOE. (mvdv, foto’s ddl)