Ninove eert schrijver-stadsgenoot Willy Roggeman met expo

De Vlaamse schrijver Willy Roggeman heeft zijn geboortestad Ninove nooit echt verlaten. Van 16 december 2022 tot 19 februari 2023 presenteert de dienst cultuur in het oud stadhuis een tentoonstelling over leven en werk van deze literaire reus. De expo heeft ook aandacht voor Willy Roggeman als jazzmuzikant en beeldend kunstenaar.

Willy Roggeman werd in 1934 in Ninove geboren. Op zijn 88e heeft hij een verzameld werk van meer dan honderd titels geschreven, waarvan het merendeel niet werd gepubliceerd. Al bij zijn eerste stappen als schrijver kwam Roggeman in het centrum van de Vlaamse literatuur terecht. Met de goedkeuring van Louis-Paul Boon en Hugo Claus debuteerde hij halverwege de jaren vijftig als dichter in Tijd en Mens. Generatiegenoot Paul Snoek nam gedichten van hem op in Gard Sivik. In de jaren zeventig en tachtig werd hij een mentor voor Stefan Hertmans. Roggeman is echter meer dan schrijver alleen. Hij was ook jazzcriticus en leider van een eigen jazzensemble: het Willy Roggeman Jazz Lab. Minder bekend is dat Roggeman ook beeldend werk maakte.

Geworteld in het leven van de stad

Van 16 december tot 19 februari is in het oud stadhuis een tentoonstelling te zien waarin leven en werk van deze literaire reus in zijn totaliteit wordt gepresenteerd: tekst, beeld én geluid. Voor het eerst treedt de schrijver ook als schilder naar buiten. En er zijn teksten te zien die geen lezer ooit onder ogen kreeg. Liefhebbers van de literatuur en de moderne naoorlogse jazz zijn bij deze tentoonstelling aan het juiste adres. Maar ook voor wie een boon heeft voor de geschiedenis van Ninove, valt in ‘Een leven geschreven’ veel te ontdekken. In deze tentoonstelling wordt eindelijk duidelijk hoezeer Roggemans werk geworteld is in het leven van de stad waarin het tot stand kwam.

Lezingen

Tijdens de duur van de tentoonstelling vinden drie lezingen plaats.

Donderdag 15 december (de openingsavond) leidt Melissa Giardina een gesprek met Jürgen Pieters (UGent, beheerder Willy Roggeman Archief) en Kris Latoir (uitgeverij Het Balanseer) over Roggemans plaats in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur.Dinsdag 17 januari vertelt jazzmuzikant en -publicist Marc Van den Hoof over de invloed die Roggeman had als jazzcriticus.Woensdag 15 februari praten Jürgen Pieters (UGent, beheerder Willy Roggeman Archief), Hendrik Defoort en Frank Vanlangenhove (Boekentoren) over het belang van zijn stad voor zijn sterk autobiografische teksten.

Alle lezingen vinden plaats in het oud stadhuis, starten om 20 uur en zijn gratis.

De expo en de lezingen zijn een organisatie van de dienst cultuur in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Gent, waar het archief van Willy Roggeman zich sinds 2008 bevindt. Concept en uitwerking: Jürgen Pieters & Frank Vanlangenhove (Universiteit Gent).

Praktische informatie

Expo ‘Willy Roggeman. Een leven geschreven’

Van 16 december 2022 tot en met 19 februari 2023 in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove.Open op maandag-dinsdag-woensdag-donderdag 9-12 uur en 14-17 uur, vrijdag 9-12 uur, zaterdag en zondag 14-17 uur. Gesloten op 23-24-25-26-30-31 december 2022 en 1-2 januari 2023.Lezingen op 15/12/2022, 17/01/2023 en 15/02/2023

Prijs: Gratis toegang.

Info: www.ninove.be/tentoonstelling-willy-roggeman