Politie waarschuwt nadat Zottegems koppel opgelicht wordt voor duizenden euro’s

Vanuit de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem wordt gewaarschuwd voor zogenaamde ‘helpdeskfraude’ nadat een koppel uit Zottegem voor duizenden euro’s werd opgelicht: “Oplichters komen aan huis om je bankkaart kapot te knippen”

“Ze kregen telefoon van hun bank met de mededeling dat er verdachte transacties hadden plaatsgevonden”, legt de politie uit. “Het koppel is jammer genoeg niet het enige slachtoffer van deze praktijk. Helpdeskfraude is een nieuw fenomeen dat komt overgewaaid uit Nederland. Phishers bellen naar mensen en doen zich voor als een bediende van de bank. Ze zeggen dat er zich een verdachte transactie op hun rekening heeft voorgedaan. Er wordt meteen gevraagd om in te loggen op het platform van je bank. Maar omdat de telefoonverbinding zogezegd slecht is, stelt de fraudeur voor om langs te komen aan huis. Er zou zich een probleem voordoen met je bankkaart, dus stelt de oplichter voor om een nieuwe bankkaart te nemen. De daders verplaatsen zich veelal met wagens met Nederlandse nummerplaat. De oude bankkaart wordt doorgeknipt voor het oog van het slachtoffer, maar de oplichter knipt de chip niet stuk. Om de nieuwe bankkaart te activeren, wordt gevraagd om je persoonlijke pincode door te geven. Een bankmedewerker zal nooit naar je codes vragen! De oplichters zijn heel gewiekst. Ze spelen in op je emoties en zien er ook heel professioneel uit. Maar eens de fraudeur je persoonlijke codes in zijn bezit heeft, kan hij verschillende verrichtingen doen. De boodschap blijft dan ook: geef nooit je persoonlijke codes door, aan niemand! Een bankmedewerker zal daar nooit naar vragen, laat staan bij je thuis. En knip je ooit een bankkaart stuk, zorg dan dat je door de chip knipt.”

Enkele aandachtspunten

  • De bank zal nooit aan huis komen om zogenaamde fraude op te lossen. Ga dus nooit in op de vraag om langs te komen.
  • De fraudeurs viseren momenteel 65-plussers. Verwittig familieleden, vrienden of buren die mogelijk in aanmerking komen.
  • De daders verplaatsen zich veelal met wagens met Nederlandse nummerplaat.
  • Zie je verdachte personen in jouw wijk? Aarzel niet en bel meteen 101.

In de val getrapt?

Doe meteen een aangifte bij de politie. Of je je geld terugkrijgt hangt af van geval tot geval, dat wordt individueel bekeken.

Meer info?

Website politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem

Facebookpagina politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem