Indrukwekkende stoet met 165 verlichte tractoren trekt door straten van Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem

Duizenden flikkerende lichtjes creëren sprookjesachtige sfeer

Veel belangstelling voor de derde editie van de verlichte tractorentocht, alweer schitterend georganiseerd door Landelijke Gilde Oosterzele. De sfeervolle parade bracht in deze donkere tijden een gevoel van warmte op de route door Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem. Aan belangstelling van tuin- en landbouwers geen gebrek, met 165 ingeschreven deelnemers kan men van een ronduit mooi succes spreken. Een topeditie met veel pareltjes.
Iedereen weet het zijn nog altijd moeilijke tijden voor de fel geplaagde landbouwsector, de feeërieke tractortocht was geen protest, maar wel een event om mensen te verbinden en de land- en tuinbouw op een positieve manier in the picture te brengen. Het is een hele uitdaging om zo’n stoet te organiseren. Landelijke Gilde Oosterzele kent de knepen van het vak. De deelnemers hebben hun tractor(s) heel sierlijk verlicht, duizenden lichtjes die schitterden op de 13 km lange tocht. Echte pronkstukken. In deze kersttijd wil Landelijke Gilde Oosterzele een boodschap van verbondenheid en hoop brengen. ‘We vinden het geweldig dat we voor de toeschouwers langs het parcours voor een mooie optocht in een heuse kerst- en eindejaarsfeer kunnen zorgen’, klinkt het bij voorzitter Danny Meersman en het bestuur van LG. Het initiatief wordt in de fusiegemeente erg geapprecieerd. En tot grote voldoening van LG, er was opnieuw een grote belangstelling voor het lichtspektakel. Het werd een fantastische derde editie, dat heeft Landelijke Gilde ondervonden aan de lovende reacties van het publiek. De derde verlichte tractortocht werd een belevingsevent. De Oosterzelenaars, ze genieten allemaal met evenveel enthousiasme. Met open mond kijken naar de wondermooie verlichte tractoren, s’ avonds komen ze door die sfeerverlichting echt tot leven. Imposant. Het weer zat ook mee (zo’n 12 graden, heel zacht voor de tijd van het jaar).  Het schoonst mogelijke licht in de duisternis. Alles verliep vlot. ‘We houden eraan de lokale politie, de gemeente, seingevers, alle medewerkers te danken voor hun empathie voor het werk van Landelijke Gilde’, klinkt het bij voorzitter Danny Meersman en zijn ronduit schitterend LG – team. Veel dank aan Jong LG Oosterzele en Groene Kring Midden Oost – Vlaanderen voor hun onverdroten inzet.
 Nico Van Keymeulen (Vollezele) wint juryprijs 
Tijdens de verlichte tractortocht kon niet alleen een jury maar ook het publiek stemmen op hun favoriete tractor. Kregen de meeste stemmen van de jury:
1. Nico Van Keymeulen (Vollezele)
2. Johan Brodeau (Zwalm)
3. Ruben François (Wetteren)
4. Robbe Leus (Oosterzele)
 
Laurens Bogaert (Balegem) wint publieksprijs  
Publiek
1. Laurens Bogaert (Balegem)
2. Michel Verstuyft (Oosterzele)
3. Lore Dheer (Zele)
4. Kobe Leus (Oosterzele)
Maar deelnemen blijft hét allerbelangrijkste. De deelnemers van de tractortocht hebben echt allemaal hun best gedaan om er een heus lichtspektakel van te maken. Veel deelnemers uit de fusiegemeente, uit omliggende gemeenten maar ook uit hoeken van Oost – Vlaanderen en Vlaams Brabant. Sierlijk verlichte tractoren. De kerstperiode is een tijd van gezellig samenzijn, daar hoort nu ook al drie jaar in Oosterzele een tractortocht bij. Als zo’n tractortocht ervoor kan zorgen dat mensen naar buiten komen is dat zelfs een goede zaak. Landelijke Gilde riep op tot voorzichtigheid, de richtlijnen werden door de toeschouwers gedisciplineerd opgevolgd. Wie langs het parcours woonde kon vanuit zijn ‘zulle’ genieten in alle rust van het lichtfestival. De tractortocht bezorgde Oosterzele op vrijdagavond 30 december 2022 veel feeërieke allure.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)