Theo Francken (N-VA)  lokt bomvolle zaal in Munkzwalm

Gisteren  was voormalig staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken te gast in Munkzwalm met een lezing over onze veiligheid, oorlog, de begroting, de toekomst…… Dit op uitnodiging van N-VA Zwalm. Hij werd er vooraf verwelkomd door afdelingsvoorzitter Sarne De Vliegher.

Tijdens zijn lezing kwam duidelijk aan bod dat Europa niet klaar was toen Rusland zijn buur Oekraïne binnen viel op 24 februari 2022. Het zijn immers de Amerikanen die ons nog steeds moeten beschermen en waarschuwen.  Wij Europa hebben strategische blunders gemaakt. Duitsland is en was veel te afhankelijk van het Russisch gas. België heeft heel wat strategische blunders gemaakt zoals: het verkopen van Electrabel aan de Fransen, ons leger dat werd afgebouwd en onze financiën. Tevens vindt voormalig staatssecretaris Francken het een grote blunder om net nu  kerncentrale  Tihange2 te sluiten.

België heeft nooit niet bespaard zoals onze buurlanden Nederland en Duitsland die wel een spaarpotje hebben aangelegd. Bij ons wordt er alleen maar geld massaal uitgegeven zodat we nu de slechtste begroting van Europa zitten. Theo Francken vond dat de ondersteunende maatregelen naar de burgers en bedrijven niet zo slecht waren maar er is geen enkele reserve aan geldmiddelen meer.

Onze Vlaamse begroting is nog de beste van alle begrotingen aldus Theo en streekgenoot  en Vlaams minister   Matthias Diependaele kijkt daar nauwkeurig op toe.

Over de inburgering en het Nederlands was Theo Francken duidelijk. Er moet een serieuze inspanning worden geleverd om onze taal in te burgeren. Hij verdedigde daarmee Vlaams minister Weyts met zijn beleid en wat zien we dat “Conner” ineens hetzelfde denkt.  “De jongeren zijn goed voor vuurwerk naar de politie, de hulpdiensten af te vuren maar waar zitten de ouders. Minister  Annelies Verlinden moet het dan gaan uitleggen maar de politiek kan nu éénmaal alles niet oplossen. “Où sont les parents. » Als we er niks aan doen dan zitten we straks in “Babylon”  zoals dit reeds het geval is in sommige steden.

Minister Demir is iemand die voor akkoorden gaat en Theo liet uitschijnen dat ook hij achter de boeren staat want onze voedselbevoorrading is eveneens strategisch te noemen en het zou jammer zijn dat we daar ook afhankelijk zouden worden van het buitenland. Een akkoord moet mogelijk zijn.

Demir is ook goed bezig met de bebossing van Vlaanderen en als burgemeester van Lubbeek hoop ik een record aantal bomen te hebben geplant. “ Ik zie nu in de zaal  burgemeester Joris Nachtergaele van Maarkedal die eveneens heel wat bomen heeft geplant. Het wordt een concurrent om het meeste bos aan te planten.” De teller loopt tot 2024.

Theo Francken wees er tevens op dat hij de grootste migratiecrisis mee had bedwongen.  In 2015 was er een ongeziene migratiecrisis. Toen waren er geen 5000 veroordelingen van de overheid omdat er niet genoeg opvang was. Toen sliepen geen 150 kinderen op straat. Toen was er geen sprake van 50 miljoen euro aan dwangsommen.

Voor Vivaldi heeft Francken geen goed woord. Deze regering met zeven partijen heeft geen enkele slagkracht. Van  het  cordon sanitaire is Francken geen voorstander. Dit zei hij gisteren in persoonlijke naam wat meteen een kleine schare mensen deed applaudisseren.

Schepen Peter Van den Haute strooide na afloop nog met enkele complimentjes naar het nationale boegbeeld  en de aanwezigen konden zijn gesigneerde boek over de NAVO aanschaffen waar hij co-auteur van is!