Warme soep voor en een leuke babbel van de leerlingen met 80-plussers


Zandbergen. Vijfenvijftig 80-plussers kregen vandaag bezoek van de leerlingen van GO! Basisschool Klim Op en de Sint-Lutgardisbasisschool. Op het menu: een babbel en een kommetje soep. De soepronde is een initiatief van de dienst Samenleving van het lokaal bestuur in het kader van het project “Zorgzame Buurt”.

Zandbergen is één van de deelgemeenten die deel uit maken van de Zorgzame Buurt Geraardsbergen-Oost. Via verschillende acties worden inwoners met elkaar in verbinding gebracht en gestimuleerd om elkaar te ontmoeten. Tijdens de soepronde traden de leerlingen van de Zandbergse basisscholen op een mooie manier de leefwereld van de oudste inwoners binnen. De wijkregisseur van het lokaal bestuur was op voorhand langs geweest bij een 80-tal personen om te peilen naar wie het meeste nood had aan een beetje – letterlijke en figuurlijke – warmte. Daaruit kwamen zo’n 55 namen naar voren. Zij kregen één voor één een vers kommetje soep aangeboden.

De kinderen van de basisscholen droegen de soep niet enkel uit, verschillenden onder hen maakten ze ook mee klaar. Ook wijkcentrum De Poort zette de deuren van zijn keuken open om de 80-plussers te kunnen verwennen. De groenten werden dan weer aangekocht bij zelfplukboerderij Erwtjes & Knollen.

“De soepronde is een warm voorbeeld van wat een Zorgzame Buurt kan betekenen. Het samenbrengen van jong en oud is een verrijking voor iedereen. Met een klein gebaar leerden niet alleen de kinderen van de basisscholen veel bij, ze toverden meteen ook een glimlach op het gezicht van de Zandbergse 80-plussers. Het is mooi om te zien hoe we met de soepronde echt een verschil konden maken voor diegenen die er het meest nood aan hadden”, zegt schepen van Samenleving Kristin Vangeyte.