Het Krakelingenfeest gaat over ‘ziekte en genezing’, maar ‘wordt ook het feest van de hoop’

Geraardsbergen. Na verschillende jaren van afwezigheid door corona, dendert de Krakelingenstoet op zondag 26 februari weer door de straten van de Oudenbergstad en kan de Geraardsbergenaar opnieuw met Tonnekensbrand de winter wegjagen. Het thema van is dan ook: ‘Ziekte en genezing in Geraardsbergen.’ ‘Krakelingen wordt vooral een feest van de hoop’, vult Ann Panis (Open VLD), schepen van Cultuur en Toerisme aan.

Sinds eind veertiende eeuw wordt het Krakelingenfeest in Geraardsbergen georganiseerd. Het is een heidens feest dat al duizenden jaren wordt gevierd om het einde van de winter aan te kondigen. Door de eeuwen heen werd ook onze stad geteisterd door allerlei plagen en ziektes. Pest, cholera en ten slotte ook corona geselden de stad. Het Krakelingenfeest brengt deze epidemieën en ziekten in beeld. ‘Ook de belangrijkste geneesheren komen aan bod, net zoals de steeds verder evoluerende medische kennis en technologieën’, legt Philip De Temmerman uit, lid van het Krakelingencomité uit.

Om 15 uur trekt de historische stoet van Hunnegem in de Gasthuisstraat naar het kruispunt Oude Steenweg/Vesten waar hij ontbonden wordt. Onze reuzenfamilie neemt het voortouw en krijgt het gezelschap van de lokale politieke mandatarissen in historische kledij.

Wie deze geschiedenis liever zelf leest, kan vanaf 14 uur een programmaboekje krijgen. De eerste 1.000 toeschouwers ontvangen er meteen ook een Krakelingenpin bij. Doven en slechthoren kunnen via de vereniging Zoniënclub dan weer terecht op de tribune op de Kaai. Eva Gossye neemt er de taak van tolk Vlaamse gebarentaal op zich.

Na de stoet volgt rond 16.45 uur de krakelingenworp op de top van de Oudenberg. De pastoor-moderator en de mandatarissen van het lokaal bestuur drinken visjes en gooien duizenden krakelingen in de menigte. Wie een papiertje in zijn krakeling vindt, wint een gouden krakelingenjuweel.

Rond 19.30 wordt het feest afgesloten met Tonnekensbrand op de Oudenberg. De bezoekers worden vergast op een kom warme soep en een streepje muziek met dans door volkskunstgroep Nele. Om 20.00 uur stipt wordt het vreugdevuur Tonnekensbrand aangestoken om de lente te verwelkomen. De (deelnemende) deelgemeenten en omliggende dorpen beantwoorden het vuur met een “Walmkebrand”.

Julien Borremans