© stad Zottegem

Fietsdeelsysteem Blue-bike in Zottegem in cijfers

In de marge van een persbericht over de nieuwe fietsenstalling op de parking aan de Nijverheidsstraat waarover wij echter al vroeger hebben bericht (zie via deze link), geeft het stadsbestuur ook enkele cijfers mee in verband met het gebruik van de deelfietsen van Blue-bike in Zottegem.

Vanuit de betrachting om het fietsverkeer in Zottegem te stimuleren, zet de stad ook in op nieuwe vormen van duurzame mobiliteit zoals het fietsdeelsysteem Blue-bike. Hiervoor staan sinds de zomer van 2021 aan het station acht blauwe deelfietsen ter beschikking van pendelaars die na een trein- of busreis nog een aantal kilometers moeten overbruggen of van toeristen en andere bezoekers die Zottegem en omgeving willen verkennen. Op die manier werden die deelfietsen in het voorbije jaar 2022 gebruikt voor 718 ritten (in de tweede helft van het beginjaar 2021 nog voor 262 ritten). In totaal maakten 182 mensen gebruik van de fietsen, vooral Zottegemnaren maar ook inwoners uit Gent, Brakel, Geraardsbergen en zelfs Brugge. Door 14 % van de gebruikers werd de fiets langer dan een dag bijgehouden, 36 % van hen gebruikten de deelfiets voor korte afstanden en ontleenden de blauwe tweewieler voor minder dan vier uren.

PRAKTISCH

De deelfietsen zijn 24/7 beschikbaar, hebben slimme sloten met ingebouwde kaartlezer en kunnen eenvoudig ontgrendeld worden door de Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike-app. Om de deelfietsen te kunnen ontlenen, moet men wel lid van Blue-bike zijn. Lid worden kost 12 euro per jaar en kan eenvoudig online via www.blue-bike.be. In Zottegem betalen leden voor de eerste 24 uren gebruik slechts 1,15 euro per rit in plaats van het standaardtarief van 3,15 euro (tussenkomst van de Vlaamse overheid en stad Zottegem). Met een Blue-bike-lidmaatschapskaart kan men overigens ook nog op meer dan 70 andere locaties in heel België van dit fietsdeelsysteem gebruikmaken.