Oosterzele wil een AED bij elke sportplek

Geen overbodige luxe

Een AED of automatische externe defibrillator kan levens redden. Het lokaal bestuur van Oosterzele wil zo’n belangrijk toestel bij elke sportaccommodatie in de gemeente plaatsen. Daarom koopt het zelf apparaten aan en geeft het een subsidie aan de lokale voetbalclubs om te investeren in hun eigen AED.

Momenteel hangt een automatische externe defibrillator aan de sporthal in de Sportstraat in Oosterzele en aan de bibliotheek in de Stationsstraat in Scheldewindeke. Dat toestel plaatsen op locaties waar veel mensen bij elkaar kunnen komen is geen overbodige luxe. Een AED in een aangepaste kast met duidelijke signalisatie kost ongeveer 3 000 euro. De levensduur van het apparaat is gemiddeld 10 jaar. De schepen van sport Elsy De Wilde hecht veel belang aan een AED in de directe omgeving van sportaccommodaties zoals een sporthal, een voetbalclub of een dansschool, maar ook bij allerhande evenementen met publiek. De clubs die reeds investeerden in een AED, krijgen een terugbetaling van 3 000 euro. In ruil daarvoor vraagt het bestuur dat de clubs zich engageren om het toestel zeker 10 jaar gebruiksklaar te houden. De twee dansscholen in Oosterzele krijgen van het bestuur een AED om op te hangen in hun gebouw.
Ook komt er een mobiel toestel voor de Uitleendienst van de gemeente. Zo kunnen evenementen van onder andere fiets- en wandelverenigingen extra veilig verlopen. (mvdv, foto’s ddl)