Door jongeren ontworpen verkeersborden moeten aanzetten tot trager rijden

De tekeningen van Jack Leppens (11) uit het centrum van de stad, Lotte Van Overwaele (17) uit Ophasselt en Liete Buyens uit Viane (12) werden gekozen als leukste inzending.

Geraardsbergen. Zaterdag 11 maart 2023 werden drie nieuwe verkeersborden onthuld die automobilisten moeten aanzetten om minder snel te rijden in de buurt van spelende kinderen. De ‘Graag Traag’-borden werden ontworpen door jonge Geraardsbergenaars. Één bord wordt alvast geplaatst in de wijk Steenbakkerij. De andere borden krijgen eveneens een prominente plaats op locaties waar de jeugd veel buiten speelt.

Vorig jaar in september organiseerden de Jeugddienst, de dienst Mobiliteit en de Kunstacademie tijdens de Week van de Mobiliteit een tekenwedstrijd. De opdracht voor de deelnemende Geraardsbergse jongeren bestond erin om een leuk, hip ontwerp te maken dat automobilisten meteen laat weten dat ze voor de spelende jeugd best traag rijden.

Meer dan 190 tekeningen werden ingezonden. Een vijfkoppige jury – bestaande uit enkele kinderen en jongeren, kunstenaar Mathias Cruyssaer en begeleider Peter-Jan Sioen van de Kunstacademie – koos drie winnaars.

De tekeningen van Liete Buyens uit Viane (12), Lotte Van Overwaele (17) uit Ophasselt en Jack Leppens (11) uit het centrum van de stad werden gekozen als leukste inzending. De winnaars van de tekenwedstrijd kregen een bord met daarop hun tekening mee naar huis. Ze hopen dat hun actie bijdraagt tot de verkeersveiligheid van de stad. Het eerste, nieuwe bord wordt geplaatst in de wijk Steenbakkerij. Daarna komen ze nog op andere plaatsen waar er veel passage van jongeren is.

‘Buitenspelen kan buitengewoon mooi zijn, zeker als dat op een veilige manier kan. Met de ‘Graag Traag’-borden willen we daar aandacht voor vragen. Wees voorzichtig als automobilist en rij traag op plekken waar kinderen buiten spelen. Het doet ons plezier dat onze jeugd zich zo enthousiast toonde om mee de borden te ontwerpen. Een sterk signaal dat ze veilige speelplekken, net zoals wij, heel belangrijk vinden’, zegt schepen van Jeugd en Mobiliteit Fernand Van Trimpont.

Julien Borremans