N-VA Oosterzele wil inzetten op ontharding

De gemeente Oosterzele neemt deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Dat Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, bedoeld om meer ruimte te geven aan gras, bloemen en bomen in de openbare ruimte. N-VA Oosterzele steunt het initiatief ten volle en is tevreden dat ook de gemeente Oosterzele eraan deelneemt. “Dit kan een aanzet zijn om op korte en op langere termijn werk te maken van ontharding en meer ruimte voor groen.”, klinkt het bij N-VA Oosterzele. De lokale N-VA-afdeling komt meteen met concrete voorstellen om te ontharden. “Speelplaatsen van bijvoorbeeld gemeentescholen zijn vaak betonnen woestijnen. Zo ook gemeentepleinen, zoals bijvoorbeeld het Marktplein in Scheldewindeke. Dat zijn meteen specifieke plaatsen waar de gemeente werk kan maken van ontharding”, zeggen Simon Lejeune en Dieter Lumen, voorzitter en secretaris van N-VA Oosterzele. “De gemeente mag ambitie tonen. Laat het winnen van een kampioenschap voor een keertje belangrijker zijn dan eraan deel te nemen.”  

Een van de grootste uitdagingen door de klimaatverandering voor Vlaanderen zijn droogte en waterschaarste. Te veel gemeenten zijn te grijs, kampen met een slechte luchtkwaliteit of ontpoppen zich in de zomer tot hitte-eilanden. Daarom lanceert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Intussen schreven al zo’n 130 gemeenten zich in om deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap.

Ook de gemeente Oosterzele schreef zich in, wat op de volle steun van N-VA Oosterzele kan rekenen. “Door deel te nemen kan het gemeentebestuur voor zichzelf de druk wat verhogen om na te denken over initiatieven die inzetten op ontharding’, zegt Oosterzeels N-VA-voorzitter Simon Lejeune. “Het Klimaatplan van de gemeente geeft aan te willen inzetten op ontharding, concrete daden moeten nu stilaan volgen. Deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen kan initiatieven om te ontharden versnellen en een beleid dat mee focust op ontharding versterken.” Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen loopt van 21 maart tot 31 oktober.

N-VA Oosterzele vindt dat de gemeente met ambitie moet deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en komt meteen met concrete voorstellen. De lokale N-VA-afdeling kijkt bijvoorbeeld naar de vele speelplaatsen van bijvoorbeeld de gemeentelijke basisscholen in de gemeente. Ook centrale pleinen in de deelgemeenten, bijvoorbeeld het marktplein van Scheldewindeke, bieden volgens N-VA Oosterzele zeker mogelijkheden tot ontharding.