Oosterzele houdt lenteschoonmaak

'We kunnen rekenen op grote groep vrijwillige mooimakers'

De grote lenteschoonmaak is een grootschalige opruimactie van Mooimakers, een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tussen zaterdag 18 maart en zondag 2 april 2023 trekken in Vlaanderen veel vrijwilligers de straat op om zwerfvuil te ruimen. Ook Oosterzele doet mee. De jeugdbewegingen geven het startschot. In het weekend van 18 en 19 maart doen ze een grote poets in de omgeving van hun lokaal.  De scholieren volgen dat voorbeeld en vegen de straten in de buurt van hun school schoon. Ook het gemeentepersoneel laat zich niet onbetuigd. Op donderdag 23 maart steken zij de handen uit de mouwen en doen samen ‘een lenteschoonmaak teambuilding’. Burgemeester Johan Van Durme is een zwerfvuilruimer van het eerste uur. ‘De grote lenteschoonmaak is een actie naar mijn hart. Ik ben enorm trots dat we in Oosterzele kunnen rekenen op een grote groep vrijwillige mooimakers met een enorm engagement.. Ze hebben mijn volledige steun en respect’, laat hij weten.

De gemeente wil via de grote lenteschoonmaak ook andere afvalthema’s in de schijnwerpers plaatsen. Daarom organiseert ze op woensdagnamiddag 29 maart 2023 vanaf 14 uur een ‘Oosterzele schoon dag’ op het marktplein van Scheldewindeke.
Kinderen leren er correct sorteren op de Smurfenstand van FostPlus, terwijl de (groot)ouders advies krijgen over thuiscomposteren bij de kringloopkrachten van de intercommunale ILvA. En wie zich wil aansluiten bij de Oosterzeelse mooimakers, kan materiaal afhalen bij de stand van de dienst Milieu- en duurzaamheid van de gemeente.

Al die zwerfvuilacties leveren een hoop zwerfvuil op. De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Oosterzele zal met dat materiaal een aantal afvalcollages ontwerpen. Het resultaat ervan zal voor het eerst te zien zijn op de Oosterzele schoon dag. (marcel van de vijver, foto’s gemeente, ddl).