Leerlingen van het zevende jaar Integrale Veiligheid op bezoek bij het Genie Bataljon in Burcht

Geraardsbergen/ Burcht. De leerlingen van het zevende jaar Integrale Veiligheid van het GO! atheneum Geraardsbergen bezochten vorige week het 11e Genie Bataljon in Burcht. Begeleidster mevr. Van der Perren blikt verheugd terug op de uitstap: “De leerlingen kregen er een rondleiding in de eenheid met statische en dynamische demonstraties en konden hun eigen talenten tonen op de hindernispiste. Er waren heel wat interessante demo’s, maar ik denk toch dat de demonstratie met de explosievenhond het populairste was. Ondanks de regen was dit een zeer boeiende dag en hebben de leerlingen enorm veel geleerd over de werking van de verschillende specialisaties binnen Defensie.”

Begeleider dhr. Godaert geeft graag een woordje uitleg over de verschillende onderdelen van deze boeiende dag: “Na een uiteenzetting over het takenpakket van deze ondersteunende gevechtseenheid volgden er verschillende demonstraties. De genie levert de nodige steun, zodat de gevechtstroepen ongehinderd hun werk kunnen doen! Ze doen dit op verschillende domeinen: ze plaatsen of vernietigen hindernissen, leggen mijnen of ontmijnen juist een gebied en ze zijn ook gespecialiseerd in het aanleggen van wegen of het bouwen van verschillende constructies die een gevechtseenheid een groot voordeel opleveren.”

“Na de briefing trokken de leerlingen naar het Fort van Eepoel waar de 6de Compagnie Gevechtsgenie een interessante sessie gaf over explosieven en ontmijning. Na de infosessie volgde een zeer imposante demonstratie over het opsporen van explosieven met EED-honden. Als sluitstuk van het onderdeel springstoffen konden de leerlingen kennis maken met de werking van een ontploffende detonator, knalkoord en TNT. In de namiddag gaf de 6de Compagnie Constructiegenie meer uitleg over verticale- en horizontale constructie. De leerlingen konden ook zelf eens enkele kranen bedienen en leerden over het optrekken van gebouwen en wegenbouw tijdens oorlogssituaties. Daarnaast was er ook een inleiding tot de Compagnie CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) en konden ze verschillende voertuigen bewonderen zoals de Piranha en de Dingo bij de Compagnie Onderhoud.”

Het GO! atheneum geraardsbergen is al jaren gespecialiseerd in het opleiden van jonge rekruten binnen de verschillende sectoren van de ‘Maatschappelijke Veiligheid’ en blijft inzetten op samenwerkingen met het toekomstige werkveld van de jongelingen zodat ze klaar zijn om de overstap naar het werkveld te maken.