Jury reikt na zonovergoten topeditie krakelingenprijzen uit

Geraardsbergen. Dinsdagavond 21 maart werden er in Geraardsbergen naar aloude gewoonte regieprijzen uitgereikt aan deelnemers van de krakelingstoet 2023. Eentje gaat gebruikelijk naar de groepen en individuele deelnemers met de beste inleving en vertolking van één welbepaalde scene. Een tweede regieprijs gaat naar de school die haar scene het best vertolkte. Ook werden handels- en horecazaken uitgenodigd voor een etalagewedstrijd in krakelingensfeer.

Dit jaar werd er weer volop genoten van een traditionele Krakelingen en Tonnekensbrand, een dubbelfeest met alles erop en eraan. Het overkoepelende thema van de stoet, ‘Ziekte en genezing in Geraardsbergen’, werd enthousiast onthaald door zowel deelnemers als toeschouwers. Ook de vaste thema’s ‘Stichting van de stad’ en ‘Van winter naar lente’ die dit jaar een iets ander jasje aangemeten kregen, genoten veel bijval.

Twee scènes behaalden ex aequo de eerste prijs, namelijk ‘Kwakzalvers op de markt in de 16e eeuw’ en ‘Zwavel in de luciferfabriek begin 20ste eeuw’. De deelnemende groepen en individuele participanten uit deze scènes zijn Sint-Pieters Vreugd en Deugd, Vijftig Plus, dorpsraad Moerbeke-Atembeke, basisschool De Mozaïek, toneelvereniging De Paradijsvogels, de familie Van Der Schueren, Ellen Depouillon, Frederic Surdiacourt en basisschool Go Centrum.

Het Sint-Jozefsinstituut won de prijs voor best acterende school, dit jaar in de scène van Walmkewoe.

Krakelingen in de winkelstraten
Ook de etalages van de Geraardsbergse handelaars en horecazaken werden ondergedompeld in een krakelingensfeer. Aan de etalagewedstrijd namen uiteindelijk 17 zaken deel. “Het is heerlijk om te merken dat iedereen – inwoners, scholen, verenigingen, handelaars, horeca – mee deel wil uitmaken van het krakelingengebeuren, elk op zijn of haar manier. Dat is een mooi bewijs van onze verbindende, bruisende stad,” aldus schepen van cultuur en middenstand Ann Panis.

De etalages werden op 1 maart bezocht door een jury, die bij de beoordeling rekening hielden met creativiteit en originaliteit, maar ook met de aanwezigheid van de vier elementen van Krakelingen, namelijk visjes, water, vuur en de krakelingen zelf.

Na een grondige evaluatie ging juwelier Herman aan de haal met de eerste plaats. Een gedeelde tweede plaats ging naar Bel & Bo en apotheek Lloydspharma Geraardsbergen Calottenberg. De derde plaats ging naar kinderkledingwinkel Babylux. Voor de horeca kaapte restaurant Ellie’s de prijs weg.