Herzeelse Sam (13) heeft downsyndroom maar volgt les in ‘gewone’ middelbaar van campus centrum Zottegem

Op 21 maart was het de jaarlijkse Wereld Downsyndroomdag. GRIP vzw, de mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap, licht naar aanleiding daarvan het verhaal van Sam Diependaele (13) uit Herzele toe. Zij volgt inclusief onderwijs in het OLV-college campus Centrum in Zottegem en ook inclusief dansles bij de Dansschool in Zottegem. Je kan haar verhaal volgen in de mini-docu ‘SAMen inclusief onderwijs’.

“Sam is een vrolijke tiener die graag danst maar ook graag naar school gaat met haar vriendinnen. Sam heeft downsyndroom en heeft nood aan extra leerzorg. Dat belet haar niet om samen in de klas te zitten met leeftijdsgenoten op een gewone middelbare school. Kethana, een vriendin zonder een handicap, zegt in de docu: “Dankzij Sam heb ik betere cijfers en studeer ik meer”. 

“Toen Sam geboren was, waren we niet voorbereid om een kind met een handicap op te voeden”, zegt mama Aline De Zutter. “Maar voor ons was het snel duidelijk dat we Sam wilden laten opgroeien tussen kinderen van haar leeftijd die al dan niet een handicap hebben. Sam ging dus als baby naar een inclusieve crèche waarna ze doorgroeide naar een gewone basisschool. En sinds dit schooljaar gaat Sam naar het OLVC Zottegem Campus Centrum: een gewone middelbare school.

“‘It takes a village to raise a child’ en dat is bij Sam niet anders”, zegt Seline Somers van GRIP vzw. “Het is niet alleen dankzij leerkrachten dat Sam inclusief onderwijs volgt maar het is een samenverhaal: leerling, ouders, leerkrachten, ondersteuners, directie, revalidatiecentrum. Wil dit zeggen dat Sam ieder moment van de les een ondersteuner heeft? Zeker niet. Via open communicatie en samenwerking gaat team Sam op zoek naar hoe ze haar kunnen laten floreren. En dat Sam floreert. GRIP wil erop wijzen dat inclusie in Vlaanderen kan slagen. GRIP nam daarom reportagemaker Luk Dewulf onder de arm voor deze mini-docu over het inclusieverhaal van Sam. Luk volgde Sam thuis, in haar middelbare school en in haar dansschool. In de reportage is te zien hoe de school aan de slag gaat met Sam die een aangepast curriculum volgt. Sam volgt ook les in een inclusieve dansschool in Zottegem waar ze niet alleen dansjes aangeleerd krijgt, maar ook dansjes aanleert aan haar leeftijdsgenoten. In het filmpje ‘SAMen dansen met CEMI’ zie je haar aan het werk. De influencers CEMI waren zodanig onder de indruk van haar kunnen dat ze erop stonden om haar te ontmoeten en samen te dansen.

Meer info?