N-VA wil via stedelijke kanalen mensen sensibiliseren om deel te nemen aan darmkankeronderzoek

De responsgraad ligt in Geraardsbergen 6% onder het Vlaams gemiddelde

Geraardsbergen. Op de gemeenteraad van dinsdag 28 maart vroeg Ilse Roggeman, gemeenteraadslid voor N-VA, meer aandacht voor darmkanker en voor het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker in Geraardsbergen. Maart is immers de “Internationale Darmkankermaand”. Tijdens deze maand brengt “Stichting tegen Kanker” de vooruitgang in onderzoek en behandeling van deze specifieke kanker onder de aandacht.

In 2021 deed 1 op 2 Vlamingen (52.5%) mee aan het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker. In Geraardsbergen echter ligt dit cijfer lager dan het Vlaamse gemiddelde. De responsgraad bedraagt slechts 46,5%.

Vroegtijdig opsporen
Darmkanker ontstaat uit poliepen. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige ontstaat darmkanker. Van poliepen merk je meestal niets. Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. Deze cellen vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd. Darmkanker komt het vaakst voor in de dikke darm. Er is niet één oorzaak van darmkanker. Darmkanker kan ook uitzaaien.

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Ongeveer 5% van alle Vlamingen wordt ermee geconfronteerd. In België krijgen zo’n 8.500 mensen per jaar te horen dat ze deze ziekte hebben, waarvan zo’n 5.600 in Vlaanderen. Ieder jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1.750 mensen aan. Dikke darmkanker is in Vlaanderen de derde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat- en longkanker) en de tweede bij vrouwen (na borstkanker).

Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Daarom is vroege opsporing zo belangrijk. Hoe eerder bekend is of het echt darmkanker is, hoe beter de behandelmogelijkheden en hoe groter de kans op overleven. Dikke darmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikke darmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker.
Als dikke darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose liefst 95% van de mensen nog in leven. Wanneer men er laat achter komt is dat maar 12%. Bij het ontstaan van dikke darmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikke darmkanker op te sporen vóór je klachten hebt.

Actief aanzetten
Daarom organiseert de Vlaamse overheid sinds 2013 een bevolkingsonderzoek Dikke darmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat.

Om dit cijfer, in het belang van de volksgezondheid van de inwoners van Geraardsbergen op te krikken, vraagt N-VA gemeenteraadslid Ilse Roggeman om onze inwoners, die binnen de beoogde doelgroep vallen, actief aan te zetten tot deelname aan het bevolkingsonderzoek en hen hierover bijkomend te informeren via de stedelijke communicatiekanalen.