Zottegemnaar Dieter Opdecam houdt pleidooi voor fixatievrije zorg

De voormalige directeur van WZC De Vlamme Armonea in Zottegem (hij is nu overkoepelend directeur), Dieter Opdecam, heeft donderdag samen met zijn collega Saskia De Leu een symposium georganiseerd met als thema Samen Sterkers in Fixatievrije Zorg. Plaats van het gebeuren was het Van Der Valck Hotel in Mechelen. Wij vroeger Dieter naar wat meer uitleg.

Waarom heb je gekozen voor dit Thema voor je Symposium?

“Bij Armonea nemen we al meer dan 40 jaar het voortouw in warme en professionele seniorenzorg . Dit doen we altijd ten dienste van onze bewoners, hun families, onze werknemers en het milieu. Iedereen heeft recht  op zijn vrijheid, ook de senioren die in onze huizen wonen. Daarom is het onze ambitie bij Armonea om vanaf 1 juni 2023 voluit voor fixatievrije Woonzorgcentra te kiezen! Wonen in één van onze 84 huizen is wonen in een nieuwe thuis zonder vrijheidsbeperkende maatregelingen. En we zijn blij dat we hierin bij Armonea een voortrekkersrol kunnen spelen. We wilden tijdens het Symposium vooral een bron van inspiratie zijn vanuit diverse invalshoeken, mede ook dankzij de Professoren en andere Experten uit de Ouderenzorg, die elk hun visie hierover hebben meegegeven. Het was een dag waar we heel wat kennis en ideeën hebben uitgewisseld rond dit belangrijke topic. Gezien de grote opkomst kunnen we echt spreken van een succes. En zeggen dat we initieel een grote Speeddating wilden organiseren om onze ‘Doorverwijzers’ – onze Experten bij Armonea en daarbuiten  alsook onze huizen – met mekaar in contact te brengen. Dus zo zie je maar weer hoe een bescheiden idee tot een groot relevant event kan uitgroeien. Voor herhaling vatbaar moet ik zeggen.”