het vervallen klooster

Ronsesestraat in Brakel krijgt geen straatverlichting

Kloostersite in Zegelsem al meer dan tien jaar ontmanteld

Tijdens de jongste gemeenteraad  in Brakel waren er heel wat bijkomende punten waar heel wat vragen kunnen worden over gesteld.

Geen straatverlichting langs de Ronsesestraat  

37 woningen  buiten de bebouwde kom langs de Ronsesestraat krijgen geen straatverlichting. Buurtbewoners van deze gewestweg waar momenteel werken bezig zijn willen dit voor hun veiligheid.  Veronqiue Lenvain (Vlaams Belang) bracht dit naar voor in een extra punt op de laatste gemeenteraad. “Verlichting betekent meer veiligheid ( preventie tegen inbraken) en betere verkeersveiligheid. Denken we maar aan bvb fietsers die in het pikdonker gaan moeten rijden.

Hedwin De Clercq (Vooruit) :”Ik ben beschaamd dat men 37 gezinnen in het donker gaat zetten. Dit is gewoon Brakel onwaardig!”

“Vanuit het gemeentebestuur vertrok in 2019 een brief richting AWV (het Agentschap Wegen en Verkeer, red.) met de vraag om toch straatverlichting in de Ronsesestraat te voorzien”, zegt schepen van Openbare Werken Sabine Hoeckman (Open VLD). “Maar het AWV bleef bij zijn standpunt vanuit de nieuwe visie: enkel straatverlichting op gewestwegen in de bebouwde kom. De kosten zijn te hoog om ze door te schuiven naar de gemeente Brakel.”

Bij de stemming steunden alle oppositiepartijen het voorstel van het Vlaams Belang. De Open Vld meerderheid stemde tegen.

Gratis elektriciteit  voor kampeerauto’s  

De gemeente Brakel   heeft   op de Rijdtmeersen  een camperplaats met faciliteiten voorzien. Nu de lente van start is gegaan, worden er meer  kampeerauto’s verwacht. Ze kunnen zonder kosten gebruik maken van elektriciteit, water en sanitair.

Veronique Lenvain stelde zich vragen bij dit ‘gratis verhaal.’ Moet de Brakelse belastingsbetaler hier voor opdraaien?  Camperbezitters brengen  dikwijls alles zelf mee – afvalberg? Daar tegenover moeten B&B’s en vakantiewoningen alles zelf betalen. Waar zit het gelijkheidsbeginsel en die camperbezitters zijn geen sociaal zwakkere denk ik. Of wil men zigeuners aantrekken!’

Volgens schepen Marc De Pessemier is dat een goede zaak voor de lokale economie.

Het verdriet van Zegelsem 

Jan Haegeman (N-VA) had vragen hoe het nu zit met het klooster in ZEGELSEM dat al jaren staat te verkommeren.

In 2018 werd met veel trommelgeroffel bekend gemaakt dat   Residentie ‘Van der Donckt’, een project met 52 erkende assistentiewoningen  gelegen in een rustige, groene omgeving in het kasseidorp Zegelsem zijn deuren  ging openen (eind 2019-begin 2020).  zie 52 erkende assistentiewoningen (Residentie ‘Van der Donckt’) in Zegelsem – NUUS

Het verhaal van de assistentiewoningen bleek achteraf een lege doos want blijkbaar is er geen interesse  om als senior op de kasseien van Zegelsem  ver weg van een centrum te gaan wonen. De naburige Vrije basisschool werd met een kluitje in het riet  gestuurd en kreeg de toezegging en belofte van twee klaslokalen en een polyvalente zaal dat goed werd onthaald door de school en het verenigingsleven.

Vandaag de dag bleek alles een lege doos. Het klooster dat veel te vroeg werd ontmanteld en al tien jaar staat te verkommeren werd recentelijk verkocht. Dit werd meermaals aan de kaak gesteld door de organisatoren van de Kasseifeesten die het maar niks vonden dat de kloostersite werd vernield. Er lijkt wel een bom te zijn ingeslagen in Zegelsem. Men mag trouwens niet vergeten dat de kloostergevel is beschermd.

Bestemmingswijziging van de nieuwe gebouwen 

Er werd een bestemmingswijziging gevraagd om van de nieuwe serviceflats vakantiewoningen te maken. De gemeente Brakel heeft dit goedgekeurd.  Vraag is of de hogere overheden dit delen en zijn deze gebouwen geschikt  voor vakantiedoeleinden. Ineens worden er een pak flats op de markt gegooid als het zover is. We denken niet dat de bestaande B&B’s en vakantieverblijven staan te juichen met de komst van zo’n mega project dat mee de markt gaat verstoren!

Eerder probeerde men appartementen te verkopen maar daar bleek uiteindelijk maar één kandidaat  te zijn op ingegaan.

Volgens de bevoegde schepen Peter Vanderstuyf voor ruimtelijke ordening komt er een bijkomende vraag om ‘nog meer’ appartementen te maken van de vervallen kloostersite en wooneenheden achteraan.