52 erkende assistentiewoningen (Residentie ‘Van der Donckt’) in Zegelsem

 

Residentie ‘Van der Donckt’, een project met 52 erkende assistentiewoningen   dat is gelegen in een rustige, groene omgeving in het kasseidorp Zegelsem opent zijn deuren (eind 2019-begin 2020).

Vorig weekend had de eerste steenlegging plaats van Residentie Van der Donckt in het centrum van Zegelsem. Het waren vice-eerste minister Alexander De Croo en minister van staat Herman De Croo die instonden voor dit plechtig moment samen met de directie van  bouwonderneming De Vreese uit St.-Lievens-Houtem.

 

Twee gebouwen

De site bestaat uit twee gebouwen. Het eerste gebouw (20 flats) is het voormalige klooster vlakbij  de Sint-Ursmaruskerk. De voorgevel van het klooster blijft bestaan o.w.v. het beschermd dorpszicht. Het tweede gebouw (32 flats) komt in de Teirlinckstraat waar nu de eerste steenlegging gebeurd is. Beide gebouwen zullen ondergronds verbonden zijn waardoor iedere bewoner alle faciliteiten van de gebouwen en omgeving kan benutten op een veilige en beschermde manier. Zo kan ook de voetweg blijven bestaan tussen de Teirlinckstraat en de Bleinstraat.

Er is voldoende parkeergelegenheid : zowel ondergrondse parkings als bovengrondse staanplaatsen en een grote fietsenstalling.
Er wordt enorm veel belang gehecht aan het behouden van het groene uitzicht van de landelijke gemeente, daarom zal het overgrote deel van de omgevingsaanleg bestaan uit groenvoorziening.

Er zal een park aangelegd worden met ook moestuintjes (mogelijkheid om er te tuinieren).

Energiezuinig aspect

Guy De Vreese: “De nadruk van dit project ligt op het energiezuinige concept. De gebouwen worden zo opgericht dat ze een zeer kleine ecologische voetafdruk hebben. Dit wordt gerealiseerd met een doordachte aanpak op verschillende fronten; enkel en alleen duurzame en kwalitatieve materialen worden aangewend, de CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd, duurzame en hernieuwbare energie wordt ter plaatse opgewekt d.m.v. geothermie/aardwarmte en zonne-energie.

De assistentiewoningen zijn stuk voor stuk hedendaagse en stijlvolle appartementen. Elke wooneenheid bestaat uit een gezellige leefruimte, een volledig uitgeruste keuken, een bergplaats, slaapkamer, een ingerichte badkamer en een ruim priv éterras.
De woningen zijn bovendien optimaal voorzien van isolatie, vloerverwarming en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Door dit alles genieten de bewoners van een aangenaam wooncomfort en beperkte energie-uitgaven.”

Activiteiten

Christine De Vreese-Spitaels: “Ook aan vrijetijdsbesteding van de bewoners is er gedacht. Er wordt een  brede waaier aan activiteiten aangeboden, gaande van een wekelijkse koffieklets in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes tot gezamenlijke uitstappen voor de geïnteresseerden.

Er zijn ook tal van faciliteiten voorzien. Zo kan je er bijvoorbeeld naar de kapper en is er een afzonderlijke wellness-chalet in de tuin met bubbelbaden, sauna, fitness-ruimte en dergelijke. In het kloostergebouw is een unieke ontmoetingsruimte aanwezig, waar men kan afspreken met medebewoners en/of vrienden en familie en waar bv verjaardagsfeestjes kunnen gehouden worden. Wie een hapje wilt eten, kan terecht in het restaurant van de taverne (met buitenterras). Pendeldiensten voor uitstappen, markt- en winkelbezoeken worden wekelijks georganiseerd. De apotheek waarmee men samenwerkt levert elke dag de nodige medicijnen.

Enkele slaapkamers zijn op de kloostersite voorhanden die kunnen gebruikt worden door familie, bezoekers of vrijwilligers om er te overnachten.”

Het dorpsgezicht van Zegelsem wordt alvast hierdoor een stuk fraaier.

 

X