Lancering van de UitPAS in de Vlaamse Ardennen, Oosterzele: “We steunen kansarmen op andere manier”

Reactie van Open VLD plus Oosterzele over de lancering van de UitPAS Vlaamse Ardennen

Dinsdag 4 april, werdt UitPAS Vlaamse Ardennen gelanceerd. Zowel Zottegem, Sint-Lievens-Houtem, Herzele als Zwalm starten mee op. Ook Geraardsbergen, Maarkedal, Ronse en Brakel tonen interesse om aan te sluiten. Oosterzele stapt, tot ongenoegen van oppositiepartij Open Vld Plus, niet mee in het project.
UitPAS Vlaamse Ardennen voor kansarmen en mensen met een laag inkomen krijgen voordeeltarieven op alle sport- en cultuuractiviteiten in de deelnemende gemeentes.

Open VLD plus

“Oosterzele weigert helaas nog steeds in te stappen in de breed initiatief. Opeenvolgende schepenen van Cultuur Marleen Verdonck en Orville Cottenie denken dat een systeem van het eigen OCMW en het AGB Oosterzele voldoende mogelijkheden betreurt Open Vld fractieleider Filip Michiels die al sinds 2016 pleit om met Oosterzele toe te treden tot UitPAS. De UiTPAS is een spaar- en voordelen-programma voor vrije tijd. Hij verlaagt participatiedrempels voor zowel participanten als organisatoren en lokale overheden. UiTPAS is dus enerzijds een voordeelkaart voor verrassende vrije tijd buitenshuis. Open Vld plus Oosterzele pleit als sinds 2016 voor deelname aan het systeem. In eerste instantie werd noordelijk gekeken, richting Regio Gent. In die UiTPAS-regio nemen naast Gent, Lochristi enIn het begin van de legislatuur startte Route42 het initiatief op om UiTPAS ook in hun werkingsgebied en dus de Vlaamse Ardennen uit te rollen. Nu Oosterzele deel uitmaakt van dit samenwerkingsverband, zag onze Open Vld plus-fractie dit als dé manier om dit systeem uit te rollen. Met de opstart van de UiTPAS-regio Vlaamse Ardennen nemen nu quasi al onze buurgemeenten deel aan dit succesvolle programma. Oosterzele kiest er echter bewust voor om niet te participeren, Destelbergen ook buurgemeenten Melle en Merelbeke deel.

Fractieleider Filip Michiels en raadslid Ann Van Hecke (Open Vld plus Oosterzele), beiden ook bestuurder binnen Route42:

“We hebben de voorbije weken en maanden gezien dat het OCMW in haar beleidsbeslissingen de zaken grondig kan optimaliseren én professionaliseren. Dat is dan ook de reden waarom onze Open Vld plus-fractie de beslissing om niet toe te treden blijft betreuren. We horen te dikwijls signalen dat bepaalde doelgroepen de stap naar het OCMW een te grote drempel vinden. Die mensen worden niet bereikt. Met de sociaaleconomische crisis zijn er nog veel mensen die wél in de (financiële) problemen komen maar nog niet de stap richting OCMW vinden. Door toetreding tot UiTPAS, zou het net ook voor deze inwoners (die nu uit de boot vallen), een kans bieden om te participeren aan cultuur.”

Orville Cottenie reageert

Zowat alle steden en gemeenten uit de Vlaamse Ardennen namen deel aan de voorbereidende gesprekken voor het dossier van de UitPAS . Die gesprekken dateren van 3 à 4 jaar geleden. Dus in feite van voor mijn aanstelling als schepen van cultuur.

Na een grondige analyse van het UitPAS systeem besliste Oosterzele om niet van bij de start in dit project te stappen.
De  UitPAS is geen goedkoop systeem. Het vraagt een grote investering van onze gemeente. Daarom besliste onze gemeente om de budgetten die we niet aan UitPAS besteden, wel aan andere projecten ten behoeve van kansarmen uit te geven. Met andere woorden onze gemeente stelt op een andere manier budgetten ter beschikking om de kansarmen te ondersteunen.

Wij willen even wachten op de ervaringen die de pilootgemeenten de komende tijd zullen hebben. Op basis van die ervaringen kunnen we op een later tijdstip nog steeds toetreden.