Schachten Ika en Imke druk in de weer voor ontgroeningsopdrachten voor studentenclub De Geeraard

Geraardsbergen. Ika De Gent (20) en Imke De Roeck (21) zijn schachten bij de Geraardsbergse studentenclub De Geeraard. Als ontgroeningsopdracht moeten Imke en Ika o.a. het schild van hun studentenclub in het groot op de Markt van Geraardsbergen tekenen. ‘De ontgroening is een keerpunt in het studentenleven’, bevestigen beide dames. ‘De Geeraard is een familieclub’, weet Ika. ‘Vrienden voor het leven’, bevestigt Imke.

Ika De Gent (20) studeert verpleegkunde en Imke De Roeck (21) ergotherapie. Beiden zijn aangesloten bij de studentenclub De Geeraard. De studentenclub verenigt Gentse studenten die afkomstig zijn uit de wijde omgeving van Geraardsbergen. De Geeraard bouwt intussen aan een rijke traditie en telt wat leden. ‘Dit jaar zijn we met tien schachten’, weet Ika. Een schacht is een eerstejaarsstudent – of een kandidaat-lid van een studentenvereniging – die na een ontgroening en een doopritueel volwaardige commilitones van de studentenvereniging wordt. Pas dan mogen de schachten hun lint anders dragen, over de rechterschouder.

Ontgroening, een keerpunt in het studentenleven
Als ontgroeningsopdracht moeten Imke en Ika o.a. het schild van hun studentenclub in het groot op de Markt van Geraardsbergen tekenen. Daarnaast moet Ika het krantje van de Geeraard in elkaar knutselen, terwijl Imke een parodie op het Pannenkoekenlied moet componeren en een videoclip in elkaar moet boksen. Je wordt wel creatief als je bij de Geeraard gaat.

Schacht Ika en schacht Imke kwijten zich heel bewust van hun taak, terwijl de praeses – Wout De Clercq – in geen velden te bekennen is. ‘Hij moet hier niet aanwezig zijn’, laat Imke weten.
Andere schachten krijgen stevige sportproeven voorgeschoteld of moeten een etentje voor het presidium bereiden.

‘Op 20 april is de ontgroeningscactus’, weet Ika. Een keerpunt in het studentenleven. ‘Dan hebben jullie ongeveer een week nodig om te bekomen?’ vraag ik. ‘Hopelijk niet’, merkt Ika op. ‘Als je regelmatig aan de activiteiten hebt deelgenomen en je hebt je op een ernstige manier de opdrachten volbracht, dan passeert de ontgroening vrij vlot. Als je daarentegen tijdens het schooljaar minder goede punten hebt gescoord, dan zal je meer moeten drinken en krijg je meer straf te verwerken’, licht Imke toe.

Doop en galabal
De doop verloopt respectvol. Sinds 2007 is er een doopdecreet. Het bevat regels voor een correcte en respectvolle doop. Vorig jaar werd dit doopdecreet door meer dan 80 Gentse studentenverenigingen ondertekend. Je mag dopelingen niet verplichten om alcohol te drinken, naakt rond te lopen of lessen te missen. Er wordt daar heel streng op gecontroleerd. ‘Ook tijdens het doopritueel van de Geeraard is er controle geweest of alles volgens de regels verliep’, vertelt Imke. Voor alle duidelijkheid. De doop wordt begin het schooljaar georganiseerd. Op het einde van het schooljaar volgt de ontgroening.

‘Tijdens de doop werden we wel rijkelijk bestrooid en overgoten met bloem, ketchup en andere etenswaren’, weet Ika. ‘Op het einde van de doop is het de bedoeling dat je zowat gepaneerd bent.’ Tijdens de doop leer je ook de belangrijkste liedjes, zoals het clublied. ‘We vonden het wel leuk’, bevestigen Ika en Imke.

‘Biedt een studentenclub wel een meerwaarde voor een student?’ vraag ik. Beide dames antwoorden zonder aarzelen: ‘Zeker!’ ‘Het is een familieclub’, weet Ika. ‘Vrienden voor het leven’, bevestigt Imke. Op 22 april is er een galabal in The Preacher op de Markt van Geraardsbergen. Ook niet-leden van studentenclub De Geeraard zijn welkom.

Julien Borremans